Fish & Run

Vlaamse vissers vechten om te overleven
We kregen het nog eens extra onder onze neus geduwd deze dagen: een beschamend groot deel van het voedsel dat vissers en boeren in België produceren gaat verloren. Onderzoekers van het departement Landbouw en Visserij schatten het jaarlijkse verlies aan voedsel tussen de 534.000 en 817.000 ton. In de visserij is het verlies vooral het gevolg van de bijvangst en de teruggooi van gevangen vis.

Over die overbevissing en de problematiek in de Belgische visserij gaat de documentaire Fish & Run van de vzw Climaxi (www.climaxi.be), in samenwerking met Friends of the Earth en Victoria Deluxe. Maar liefst vijftig tot vijfenzeventig procent van wat er opgevist wordt, is “illegale” vis: te klein of waar niet op gevist mag worden. Een deel daarvan wordt ook illegaal verkocht, een ander groot deel wordt teruggeworpen maar vaak als dode vis. Die overbevissing, samen met agressieve vismethodes zoals het vissen met boomkorren, richten een ware vernieling aan van de ecosystemen in de zeeën en de oceanen. Op wereldvlak is vandaag zeventig procent van de mariene ecosystemen aangetast, voor Europa is dat zelfs meer.

Het probleem van overbevissing, verspilling en vernietigende vismethoden is niet nieuw maar toch blijft het beleid achter. Zo blijft de discussie over de visquota uiterst gevoelig. Die quota moeten lager om de voorraden te beschermen. Bovendien worden heel vaak de huidige quota niet eens gehaald. Vlaams minister-president Kris Peeters vertelt in de dvd wel dat hij volledig achter het Europese visserijbeleid staat, maar toch wil zorgen voor een leefbare visserijsector aan de Noordzee. Vraag is hoe lang dit nog houdbaar is, als je de getuigenissen hoort in Fish & Run.

Intussen laat ook de klimaatopwarming zich voelen in onze Noordzee, zo vernemen we van Jan Mees, directeur van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). De vissen van het koude water zoals kabeljauw en garnalen verplaatsen zich meer noordwaarts terwijl in de viswateren hier steeds meer ongewervelde soorten aangetroffen worden, zoals kwallen en inktvissen, soorten die lager staan op de evolutieladder.

Hoog tijd dus om werk te maken van een aangepast visserijbeleid, en om onze visconsumptie te minderen.

Fish & Run duurt 60 min. De film is verkrijgbaar op DVD en is te bestellen door overschrijving van 12 € op reknr. 001-0597918-86 van vzw ‘t Uilekot.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.