Frauderapport zorgt voor machtstrijd binnen VN

Een nieuw rapport over fraude bij de VN-vredesmissies zorgt voor hommeles op het VN-hoofdkwartier in New York. De ontwikkelingslanden in de VN voelen zich op snelheid gepakt door Bolton en een tweede Amerikaanse tenor binnen de volkerenorganisatie, die met nieuwe bewijzen van fraude zwaaien nog voor het rapport officieel gepubliceerd werd. Een deel van de inhoud van het rapport werd ook al gelekt naar de Financial Times.

Het auditrapport van de interne toezichtdienst OIOS, dat nog niet officieel bekend gemaakt werden maar kort werd ingekeken door de Financial Times, toont volgens de krant aan dat er behoorlijk wat met geld gemorst werd in de VN-vredesmissies. De studie wrijft het VN-secretariaat fraude, wanbeheer en laksheid aan. De vredesmissies zouden te vaak met slechts een handvol bedrijven samenwerken, wat hen kwetsbaar maakt voor te dure facturen.

Nog steeds volgens de Financial Times, zijn de bevindingen in het rapport niet mals voor de diensten van Kofi Annan. Het OIOS-rapport nam 27 contracten onder de loep ter waarde van meer dan een miljard dollar in de periode 2000-2005. De auditeurs kwamen tot de conclusie dat de budgetten meer dan eens overschat of opgeblazen werden, wat in sommige gevallen leidde tot het aanleggen van voorraden die de nood overstegen.

Voor de contracten voor benzinelevering aan de huidige vredesmissies in Sudan en Haïti werd respectievelijk 28 miljoen en 26 miljoen euro aangerekend. De Monuc-vredesmissie in Congo betaalde 2 miljoen euro voor zeven vliegtuighangers die tot op vandaag nog steeds niet gebruikt worden. In Oost-Timor werd voor 8,3 miljoen euro een Mi-26 helikopter geleased, die geen enkel nut bleek te hebben, zo zegt de Financial Times nog.

Machtsgreep

De ondersecretaris-generaal voor management Christopher Burnham heeft de pers vorige maand al gebrieft over de ernst van het rapport, nog voor de VN-lidstaten er kennis van hadden genomen. En dinsdag zette een andere Amerikaan, de omstreden ambassadeur John Bolton, het ongepubliceerde auditrapport op de agenda van de VN-Veiligheidsraad.

De G77, een groep van 132 ontwikkelingslanden plus China, is not amused. Volgens hen gaat het om een machtsgreep. De 15 leden van de V-Raad eigenen zich bevoegdheden toe die toekomen aan de Algemene Vergadering, zegt een woordvoerder van de G77. In plaats van alle VN-lidstaten in de Algemene Vergaderinng te briefen over de uitkomst van de audit, zegt de Indiase ambassadeur Nirupam Sen, hebben we een ondersecretaris generaal voor management die de pers inlicht. En aan de andere kant organiseert de VN-Veiligheidsraad een meeting over het onderwerp.

De G77 hebben VN-baas Kofi Annan deze week twee gepeperde brieven gestuurd. De ontwikkelingslanden waren al misnoegd over een Amerikaans voorstel om het Secretariaat meer macht te geven ten nadele van de Algemene Vergadering. Het is wel erg toevallig, zegt de Indische ambassadeur, dat zowel Secretariaat als de Veiligheidsraad beslag willen leggen op de bevoegdheden van de Algemene Vergadering.

De VN-Veiligheidsraad buigt zich volgende week over de nieuwe beschuldigingen van fraude en wanbeheer. Met de Amerikaanse ambassadeur John Bolton als voorzitter, krijgt VN-baas Kofi Annan het allicht warm.

Bolton, een notoire VN-criticaster, misbruikt volgens sommigen zijn positie. Niet alleen is het merkwaardig dat de 15-koppige Raad het rapport bespreekt voordat de 191-leden tellende Algemene Vergadering dat doet. De bevoegdheid van de V-Raad is waken over vrede en veiligheid. Audits bespreken is hoogst ongewoon. Maar, redeneert Bolton allicht, het gaat over fraude bij vredesmissies, en dus is de V-Raad aan zet. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.