G8-schuldkwijtschelding startschot voor nieuwe leningen

De Wereldbank overweegt nieuwe leningen te verstrekken aan de landen die in aanmerking komen voor de vorige maand door de G8 beloofde schuldkwijtschelding. Dat blijkt uit een Wereldbankdocument dat twee boze ngo’s lekten aan de pers. In een reactie noemt een woordvoerder van de Bank het document informeel en preliminair.

Het gelekte Wereldbankdocument stelt dat het landen die kwijtschelding krijgen makkelijker moet worden gemaakt nieuwe leningen te krijgen. Gezien de lagere risico’s die bestaande schulden met zich meebrengen, kunnen landen potentieel meer lenen, staat er te lezen.

De tekst is onder meer opgesteld door Geoff Lamb, vice-president voor zachte leningen bij de bank. Het document somt de opties op voor de uitvoering van het plan voor schuldkwijtschelding van de G8, de groep van de grootste industrielanden. Dat plan bespreken de toplui van de Wereldbank binnen enkele dagen tijdens een bijeenkomst in Washington. Een definitief voorstel zal de Bank in september bekend maken.

Dit doet de hele bedoeling van de kwijtschelding teniet, protesteren de Jubilee Debt Campaign en de World Development Movement (WDM), de twee niet-gouvernementele organisaties die het document doorspeelden aan journalisten. Zij vinden dat de landen voortaan giften moeten krijgen en een schone start.

Volgens het document vraagt de Wereldbank haar toplui hoe snel ze de landen die kwijtschelding krijgen weer tot aan hun nek in de schulden kan krijgen, zegt WDM-woordvoerder Dave Timms. Dit is extreem verontrustend.

Het schuldkwijtscheldingsplan werd in juni met veel fanfare aangekondigd door de Britse minister van Financiën Gordon Brown. Het heeft betrekking op de de schulden aan het IMF, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank voor minstens 18 van de armste landen met een hoge schuldenlast stekende landen. Over de andere schulden van deze landen is niets beloofd.

In een reactie op de kritiek van de ngo’s zegt Damian Sean Milverton, de woordvoerder van de Wereldbank, dat het niet de bedoeling is de schulden van deze landen te schrappen zodat de Bank gewoon kan herbeginnen hun leningen toe te kennen. Het gaat erom ervoor te zorgen dat ontwikkelingslanden, onafhankelijk van de positie waarin ze zich bevinden, toegang hebben tot hulpbronnen omdat we weten dat ze zoveel mogelijk steun nodig hebben om hun economieën te verbeteren, banen te creëren en hun mensen betere levens te geven.

Na de kwijtschelding kan een land misschien geen lening krijgen van de Bank, maar mogelijk wel van andere bronnen en zo weer schulden opstapelen. Niemand zegt dat deze landen niet opnieuw zouden mogen lenen. Als dat is wat de ngo’s zeggen, kunnen ze beter nog een tweede keer nadenken, vindt Milverton.

De G8 hebben de schulden van de armste landen gedurende de voorbije 20 jaar gebruikt als middel om hen privatiseringen, vrijhandel en deregulatie op te dringen, reageert Peter Hardstaff, het beleidshoofd van de WDM. Ze breken hun beloften aan de lopende band. Tenzij deze schulden onomkeerbaar worden kwijtgescholden, hebben wij er geen vertrouwen in dat rijke landen de internationale instellingen niet zullen gebruiken om in de toekomst schadelijke vrijemarktvoorwaarden op te leggen. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.