Gaspijpleiding bedreigt Oostzee

De controversiële Noord-Europese Gaspijpleiding (NEGP) vormt een grote bedreiging voor het rijke ecosysteem langs de Poolse en Duitse kustlijn. Milieuorganisaties waarschuwen dat het Russisch-Duitse project, dat Europa tegen 2010 van gas moet voorzien, een ecologische ramp wordt.
“Enkel als alle nationale en internationale milieurichtlijnen aan de laars gelapt worden, kan de constructie van de pijpleiding zoals voorzien in 2008 beginnen”, waarschuwt Jochen Lamp van WWF Hamburg.

De 2100 kilometer lange pijpleiding, een joint-venture tussen het Russische Gazprom en het Duitse Wintershall, moet gas vanuit de Siberische velden in Jushno Russkoje naar Lubmin in het noordoosten van Duitsland brengen. Niet minder dan zestig miljoen kubieke meter zeebodem langs de Duitse en Poolse Oostzeekust zal omgeploegd worden. Ook het laagliggend moerasland langs de Duitse en Poolse kustlijn krijgt het zwaar te verduren wanneer 1,3 miljoen ton staal in de fragiele ondergrond zal worden geramd. De Greifswalder Bodden, een beschermd natuurgebied langs de Duitse kust en een belangrijke vogelbroedplaats, is ook rechtstreeks bedreigd door de pijpleiding.

Een bijkomend gevaar zijn de mijnen en chemische wapens uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog die zich op de zeebodem bevinden. Volgens officiële Duitse bronnen zijn er veertien sites langs de Duitse Oostkust waar conventionele en chemische munitie ligt. Hoeveel wapens er begraven liggen voor de Baltische kust is onbekend.

Lamp vindt het niet kunnen dat er nog geen enkele milieu-effectenstudie is uitgevoerd. “Op zich zijn wij niet tegen een gaspijpleiding, want aardgas is nog altijd beter dan olie, maar de milieuregels moeten dan wel in acht worden genomen”, zegt Lamp.

Jens Müller, woordvoerder van de NEGP, vindt de beschuldigingen onterecht. “Er komt wel degelijk een onderzoek naar de impact op het milieu. De pijpleiding zal voldoen aan alle nationale en internationale milieustandaards”, aldus Müller.

Gazprom levert nu al zo’n 550 miljard kubieke meter gas per jaar en is daarmee de grootste leverancier van gas aan de Europese Unie. Door het NEGP-project zal Europa nog afhankelijker worden van Rusland voor zijn gastoevoer.

Sinds de Russisch-Oekraïense crisis begin 2006, toen Rusland de toevoer van gas naar Oekraïne tijdelijk afsloot, is de zorg in de Europese hoofdsteden gegroeid. Te grote afhankelijkheid van één energieleverancier is niet goed, luidt de algemene consensus.

Volgens Roland Goetz, onderzoeker aan het Duitse Instituut voor Internationale Veiligheid, is het NEGP-project overbodig. “Bestaande continentale gaspijpleidingen kunnen gemakkelijk uitgebreid worden. Er is geen nood aan een grootschalig project over zee”, zegt Goetz.

De pijpleiding zorgt al sinds 2005 voor een controverse. De Duitse ex-kanselier Gerhard Schröder, wiens regering het project goedkeurde, ging na zijn nipte verkiezingsnederlaag op 18 september immers zetelen als lid van de directieraad van de NEGP. (SV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.