Gastarbeiders in VS klagen over uitbuiting

Tientallen Indiase gastarbeiders, die naar de VS trokken, beëindigden woensdag hun hongerstaking. Ze beschuldigen een Amerikaans scheepvaartbedrijf van uitbuiting en mensenhandel.
Een groep van 120 gastarbeiders trok naar de Verenigde Staten om bij het scheepvaartbedrijf Signal International Shipyard aan de slag te gaan. Het agentschap Dewan Consultants Pvt Ltd (DCPL) in Mumbai regelde hun verblijf en arbeidsplaats. Hiervoor betaalden de gastarbeiders 10.000 euro.
Signal beloofde een permanente verblijfsvergunning in de VS (green card) die ze dreigen te mislopen, waardoor ze gedwongen kunnen worden om terug te keren naar India. Bovendien klagen de gastarbeiders over mensonwaardige werkomstandigheden: een gebrek aan degelijk voedsel en lage lonen.
De arbeiders eisen nu een green card en een aanpassing van de regelgeving rond visa voor gastarbeiders.

29 dagen honger


Ongeveer de helft van de Indiërs ging 29 dagen in hongerstaking voor de Indiase Ambassade in de VS om aandacht te vragen voor hun probleem. De krant The Los Angeles Times schrijft dat volgens de advocaten die aan de kant van de Indiërs staan, het probleem in de regelgeving voor gastarbeiders zit.
‘Het H2-programma maakt een onderscheid tussen gastarbeiders in de landbouw en niet-landbouwgerelateerde arbeid. In het eerste geval krijgt de arbeider een H2A-visum en in het tweede een H2B-visum. Het H2A-programma is beter geregeld dan het B-programma. De Indiase gastarbeiders zijn in het bezit van een H2B-visum en worden dus benadeeld. Ze mogen vier tot negen maanden in de VS blijven. Ze krijgen niet de nodige bescherming en 75 procent van hun reiskosten moet terugbetaald worden.’
The Los Angeles Times schrijft dat de regelgeving op H2B wordt herschreven zodat bedrijven er makkelijker gebruik van kunnen maken. Het Hooggerechtshof van Delhi startte een proces tegen DCPL. De Amerikaanse en Indiase overheid bespreken het probleem.

Contractbreuk


In 2007 publiceerde het Amerikaanse Zuidelijk Wetcentrum voor Armen het rapport ‘Dichtbij slavernij’ dat de situatie van gastarbeiders in de VS in kaart brengt. Drie jaar geleden trok het gastarbeidersprogramma 121.000 buitenlandse arbeiders. Maar deze arbeiders worden niet behandeld als gasten: ‘ze worden systematisch uitgebuit en misbruikt’.
‘Vaak verdienen de gastarbeiders minder dan het wettelijk minimumloon van 3,35 euro per uur’. Volgens het rapport werven Amerikaanse werkgevers teveel gastarbeiders ineens aan waardoor ze hen het beloofde loon niet kunnen uitbetalen en daardoor contractbreuk plegen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.