‘Gaza Freedom March’ verdeeld succes

Een jaar na Israëls militaire inval in de Gazastrook hielden meer dan duizend internationale manifestanten een vredesmars in Egypte. Enkele Belgische deelnemers getuigden vandaag over hun ervaringen.
  • Ria Cabus Ria Cabus
1361 actievoerders uit 43 landen trokken naar Egypte om via de grensovergang in Rafah de Gazastrook binnen te gaan. Belgische vertegenwoordigers van de Coördinatie Boycot Israël, Vrede vzw en het Actieplatform Palestina tekenden present. In totaal namen 63 Belgen deel aan de actie.
Met de vredesmars eisten de manifestanten een einde aan de economische blokkade en de mensenrechtenschendingen in Gaza. Hiervoor kozen de deelnemers voor de symbolische datum 28 december, een jaar na het begin van Israëls militaire actie tegen Hamas in de Gazastrook. Hierbij kwamen ongeveer 1400 Palestijnen om het leven, waaronder vele burgers, en dertien Israëlis, de meesten soldaten.
In het najaar van 2009 kwam een VN-missie, geleid door Richard Goldstone, tot de conclusie dat beide kampen oorlogsmisdaden op hun geweten hadden gedurende de oorlog, door Israël tot operatie ‘Gegoten Lood’ gedoopt. De actievoerders richtten hun pijlen vooral op het disproportionele geweld door Israël en op de economische blokkade.

Gaza potdicht


De onderhandelingen met de Egyptische overheid om de Gazastrook binnen te gaan, waren nog vollop bezig op 27 december. Zonder het definitieve antwoord van de Egyptische autoriteiten af te wachten, besloten de vredesmilitanten het heft in eigen hand te nemen.
Een colonne bussen zette koers richting Gaza, maar na tachtig kilometer onderschepte een wegcontrole de stoet. Op de persconferentie in Brussel noemde een deelneemster de -mislukte- mars ‘het begin om actie te voeren tegen de blokkade, niet het einde’.

Solidariteitsactie


Door de weigering van de Egyptische autoriteiten om de manifestanten Gaza binnen te laten – ‘niet veilig’, volgens de officiële berichten -, beslisten ze tot acties in Cairo, waar 500 deelnemers een groot kruispunt bezetten. Verschillende Arabische kranten publiceerden over de betoging.
‘De actie was een nederlaag in die zin dat we Gaza niet zijn binnengeraakt. Aan de andere kant was ze een succes door de grote journalistieke aandacht die we gekregen hebben’, zegt een actievoerster.
Het gaat immers over dezelfde kranten die ook door de inwoners van Gaza worden gelezen. De Belgische delegatie noemde dit een steun voor de bevolking van Gaza, een ‘hart onder de riem’ voor de getroffen bevolking. ‘Zo weten ze tenminste dat ze niet alleen staan in hun lijden’.
Uiteindelijk verschafte Egypte toch nog aan 80 personen, voornamelijk Amerikanen, toegang tot de Gazastrook voor een humanitaire interventie, ‘wat niet het doel was van de mars. Dit was in de eerste plaats een solidariteitsactie’, zegt Ria Cabus van het Gents Actieplatform Palestina.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.