Geen erkenning voor nieuwe president Madagaskar

De zuidelijk Afrikaanse landen uitten donderdag hun bezorgdheid omtrent de machtsoverdracht in Madagaskar. Ze roepen de Afrikaanse Unie (AU) en de internationale gemeenschap op de nieuwe president niet te erkennen.
Tijdens een kleine bijeenkomst in Swaziland zijn de leden van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) tot een gemeenschappelijk standpunt gekomen omtrent de machtsoverdracht in de eilandnatie in de Indische Oceaan. Het regionale lichaam roept de Afrikaanse Unie en de internationale gemeenschap op om Andry Rajoelina niet als nieuwe staatsleider te erkennen.
Na maanden van politieke onrust kon oppositieleider Rajoelina dinsdagavond president Marc Ravalomanana tot aftreden overhalen. Hij kon hiervoor rekenen op de steun van een groot deel van het leger. Gezien de ongrondwettelijkheid van de overdracht dreigt de SADC met een opschorting van het lidmaatschap van Madagaskar. Vandaag buigt ook de Afrikaanse Unie zich over de situatie.

Ongrondwettelijk


Met zijn 34 jaar is de voormalige burgemeester van hoofdstad Antananarivo zes jaar te jong om president te worden. Bovendien schrijft de Malagassische grondwet voor dat de senaatsvoorzitter de macht moet overnemen en binnen de twee maand nieuwe verkiezingen moet georganiseren in het geval de president aftreedt. Dit alles brengt de SADC ertoe de machtsovername als ‘ongrondwettelijk’ te bestempelen.
Woensdag was Zambia het eerste land dat een onmiddellijke opschorting eiste van het Malagassische lidmaatschap van zowel de AU als van de SADC. Slechts enkele uren eerder had het hooggerechtshof zijn steun uitgesproken voor Rajoelina’s machtsovername.
Zuid-Afrika, huidige voorzitter van de SADC, liet weten dat de organisatie de “ongrondwettelijke overdracht van de macht van een democratisch verkozen regering te midden van de lidstaten” nooit zal aanvaarden.

Een nieuwe grondwet en verkiezingen binnen twee jaar


In afwachting van zijn officiële inhuldiging als president zou Rajoelina, volgens BBC-correspondente Christine Corbett, er alles aan doen om zijn positie te legitimeren. Zo belooft hij alvast een nieuwe grondwet en verkiezingen binnen 24 maanden.
Daarnaast zou hij ook al het mogelijke willen doen om de Malagassische bevolking uit de armoede te halen. Gisteren hield Rajoelina zijn eerste kabinetsvergadering en schortte hij het parlement op.

Hoogverraad 


Na zijn aantreden als overgangspresident herbevestigde Rajoelina de beschuldiging van zijn voorganger van ‘hoogverraad’ jegens het Malagassische volk. Evenals alle voormalige regeringsleden, wordt Ravalomanana verboden het eiland te verlaten. De ex-president is sinds zijn aftreden echter onvindbaar. Volgens Jeune Afrique wordt vermoed dat Ravalomanana zijn toevlucht heeft genomen tot een buitenlandse ambassade. 
Ravalomanana’s populariteit kreeg een stevige knauw na het afsluiten van een controversieel contract met het Zuid-Koreaanse Daewoo. Het contract zou een concessie inhouden voor de teelt van maïs en palmolie op ongeveer de helft van Madagaskar’s landbouwareaal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.