Geen proces meer voor Zuma

De Zuid-Afrikaanse openbare aanklager National Prosecuting Authority (NPA) heeft de klachten tegen Jacob Zuma, presidentskandidaat van het African National Congress (ANC), laten vallen. Daardoor zijn de juridische problemen van de gedoodverfde nieuwe president van Zuid-Afrika voorgoed van de baan.
De NPA laat de klachten vallen omdat er politieke bemoeinissen zijn geweest, zegt Helen Zille, de partijvoorzitster van de oppositiepartij Democratische Alliantie (DA). Dat zei ze donderdag aan de Zuid-Afrikaanse krant The Mail & Guardian. “De NPA vreesde dat Zuma zijn eigen proces zou gebruiken om te bewijzen dat de NPA medeplichtig was aan een politieke samenzwering tegen hem.” [TIJDLIJN Corruptieproces tegen Zuma]

De Zuma-tapes


De advocaten van Zuma zouden aan de aanklager opnames hebben gegeven van telefoongesprekken tussen onder andere Leonard McCarthy en Bulelani Ngcuka. McCarthy is het ex-hoofd van de voormalige Directie voor de Special Forces (Scorpions), de onderzoekseenheid die onder meer corruptie op hoog niveau onderzocht. Ngcuka behoorde tot de top van het ANC en is nu een van de belangrijke spelers in het Congress of the People (COPE). McCarthy zou tijdens deze gesprekken instructies gekregen hebben omtrent het proces van Zuma. Ook Mbeki zou hierbij betrokken zijn.
“In de tapes is geen directe link met ex-president Mbeki, maar er is wel een verwijzing naar ‘de Grote man’”, meldt Mokotedi Mpshe de directeur van de NPA. “Het volk moet hieruit zijn eigen conclusies trekken.” De tapes leggen politieke druk op het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem bloot. Mpshe vertelt ook dat er een volledig onderzoek moet gebeuren (naar de tapes) […] en ook naar het kader waarin de NPA werkt zodat zulke toestanden in de toekomst voorkomen worden.”De NPA heeft het bestaan van de tapes niet bevestigd of ontkend.

Proces


Zuma’s proces werd in september 2008 door Chris Nicholson, rechter aan het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshofnietig verklaard omwille van procedurefouten. Er waren overduidelijk politieke bemoeienissen tijdens zijn vervolging. De toenmalige president Thabo Mbeki, moest als reactie op de uitspraak van Chris Nicholson ontslag nemen. Eén van zijn ministers, Mosiuoa Lekota, uitte daarop scherpe kritiek op de ANC-top. Hij werd uit de partij gegooid en richtte het COPE op, dat een geduchte tegenstander van het ANC kan worden tijdens de verkiezingen. De partij krijgt namelijk veel aanhangers van ex-president Mbeki.
Zuma haalde het van Mbeki tijdens de voorzittersverkiezingen van het ANC.
Maar Zuma’s gerechtelijke problemen waren nog niet van de baan. In beroep kreeg de aanklager weer gelijk en dus kon Zuma toch nog berecht worden, zij het wellicht na de komende parlementsverkiezingen. Zuma was nog niet schuldig of onschuldig bevonden op de feiten. De zaak tegen hem omvatte zestien klachten. Eén aanklacht gaat over over maffiapraktijken, één over het witwassen van geld, twee betreffende corruptie en de grootste brok, twaalf klachten, over fraude.

Politieke gevolgen


In die fraudezaken zou Zuma steekpenningen hebben gekregen van Schabir Shaik, een Zuid-Afrikaanse zakenman. Die was onder meer tijdens het vice-presidentschap van Zuma in van 1999 tot 2005 zijn financieel adviseur. Voor die (poging tot) corruptie is Shaik in 2005 veroordeeld, maar hij is intussen wel weer vrij om ‘medische redenen’. Na het proces van Shaik in 2005 werd Zuma door president Mbeki uit zijn functie als vice-president ontzet, wat toen al kwaad bloed zette bij de linkse achterban die hem later tot ANC-voorzitter zou helpen uitroepen.

Tutu kijkt niet uit naar nieuwe president


Aartsbisschop Desmond Tutu maakte donderdag bekend dat hij het presidentsschap van Zuma niet ziet zitten. “Ik kan niet doen alsof ik er naar uitkijk om hem als president te hebben.” Dat zei Tutu tijdens de voorstelling van zijn nieuwe boek bij de Zuid-Afrikaanse radiozender South-African Broadcast Corporation. “Voor zijn eigen goed, hoop ik dat er geen politiek oplossing komt voor dit proces. Als hij zo onschuldig is als hij beweert te zijn, laat het hem dat dan bewijzen voor de rechtbank.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.