Geen snelle oplossing voor Kasjmir - analyse

De nieuwe Indiase regering lijkt de rem te zetten op het door de vorige BJP-regering ingezette vredesinitiatief voor het 50-jaar oude conflict met buurland Pakistan over Kasjmir. Dat conflict bracht beide landen twee jaar geleden op de rand van een oorlog. Buitenlandminister Natwar Singh wil ook een onafhankelijker koers van de Verenigde Staten varen dan voorheen.


In een interview in het Indiase weekblad Outlook zei Natwar Singh over Kasjmir dat hij bereid is het afwachtend spelletje nog wat te rekken. Telefoongesprekken tussen de Pakistaanse eerste minister Zafarullah Khan Jamali en zijn Indiase tegenhanger Manmohan Singh versterken het vermoeden dat India de recente toenadering tot Pakistan in een lagere versnelling wil zetten.

Op de uitspraken in Outlook volgden scherpe reacties van Pakistan, dat zaterdag een nieuwe test deed van een raket die kernkoppen kan dragen. Daarop bevestigde de topbureaucraat van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken Shashank maandag dat zijn land toegewijd blijft aan de dialoog die voormalig eerste minister Atal Bihari Vajpayee opstartte toen hij in januari van dit jaar in Islamabad was. Volgens de Indiase Buitenlandminister zal Sonia Gandhi bovendien ingaan op een uitnodiging van de Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf om het buurland te bezoeken. Sonia Gandhi weigerde dan wel het premierschap, maar staat nog steeds aan het hoofd van de Congrespartij.

Natwar Singh heeft herhaaldelijk gezegd dat hij het Simla Akkoord van 1972 beschouwt als het fundament van de betrekkingen tussen India en Pakistan. Toen kwamen beide landen overeen dat ze alle bestaande meningsverschillen, waaronder de kwestie Kasjmir, bilateraal zouden oplossen. De VS bemiddelden in de vredesgesprekken tussen India en Pakistan, maar de nieuwe Indiase premier vindt dat de BJP-regering de verklaringen van de Verenigde Staten veel te snel verwelkomde, zonder discussie in eigen land. Ook deze uitspraak veroorzaakte veel consternatie in Pakistan.

Wat Irak betreft, heeft de Congrespartij laten weten dat India terugkeert naar de oude gewoonte zich te verzetten tegen unilaterale militaire acties en dat enige bijdrage aan pogingen om Irak te stabiliseren van een echt verkozen Iraakse regering moeten komen. Al toen ze nog in de oppositie zat, blokkeerde de Congrespartij de plannen van de BJP om in te gaan op de vraag van de VS om troepen naar Irak te sturen. Mogelijk als reactie liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell weten dat toekomstige verzoeken voor troepen inderdaad van een Iraakse regering zouden komen. Powell zei dat zondag in een interview met de Indiase televisienieuwszender NDTV.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de nieuwe Indiase regering de dynamiek die de BJP met Washington en diens bondgenoten als Pakistan en Israël opbouwde echt wil verliezen. De Indiase minister van Defensie Pranab Mukherjee heeft al aangekondigd dat hij de aankoopafspraken van militair materieel uit Israël zal uitvoeren. De Congrespartij lijkt eerder te mikken op een relatie op gelijke voet met de VS. Als je echt vrienden bent, heb je als vriend het recht de ander te zeggen dat hij volgens ons fout zit, en vice versa, zei Natwar Singh in Outlook. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.