Geen straf na dodelijke duw G20-top

Een agent die Ian Tomlinson duwde tijdens de G20-top op 1 april 2009 in Londen, wordt niet vervolgd. De 47-jarige Tomlinson stierf enkele minuten na de duw. Dat meldt de Britse nieuwssite BBC News.
  • Creative commons by RNAlexander Herdenking voor Tomlinson Creative commons by RNAlexander
Tomlinson was niet betrokken bij de protesten: hij verkocht kranten en wandelde naar huis toen hij temidden de protesten belandde. Op videobeelden is te zien hoe hij op de grond geduwd werd door een agent terwijl hij met de handen in de zakken loopt. Even later sterft hij.
Advocaten onderzochten videobeelden, CCTV-beelden en foto’s, onderzoeken op het lichaam van Tomlinson leidden tot verschillende doodsoorzaken, gaande van een hartaanval tot interne bloedingen. Door de uiteenlopende resultaten van die lijkschouwingen oordeelde de procureur dat een veroordeling ‘niet realistisch’ zou zijn.

Reacties


‘Het is ongelofelijk dat een man op straat sterft, nadat hij geduwd is door een agent, en dat niemand zich daarvoor moet verantwoorden’, schrijft The London Evening Standard. ‘Het is ook onaanvaardbaar dat het zo lang duurde om tot deze beslissing te komen. Deze affaire moet een waarschuwing zijn voor de politie van Londen, die dreigt het gevoel met het publiek kwijt te raken.’

Braziliaan


Het is niet de eerste keer dat de Londense politie in opspraak komt: op 22 juli 2005 schoten agenten de Braziliaan Jean Charles de Menezes dood omdat ze dachten dat hij een terrorist was.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.