Geen straffen voor overspelige vrouwen in India

Vrouwen die overspel plegen, mogen daarvoor niet bestraft worden. Dat is het advies van de Indiase Vrouwencommissie. De commissie vindt dat vrouwen geen dader maar slachtoffer zijn bij overspel.
De Indiase Vrouwencommissie mocht voorstellen formuleren op amendementen in verband met sectie 497 van de Indiase strafwet. Volgens die amendementen kunnen vrouwen vervolgd worden voor overspel. De commissie vindt dat verkeerd. Ze stelt ook voor overspel helemaal uit het strafrecht te halen.

“Overspel zou als breuk van vertrouwen moeten worden gezien”, zegt Malini Bhattacharya, lid van de Indiase Vrouwencommissie. “We vinden dat overspel niet mag behandeld worden als een criminele daad maar als een burgerlijke inbreuk.” Bhattacharya voegt eraan toe dat vrouwen in de Indiase maatschappij nog niet sterk genoeg in hun schoenen staan en dat de wetten hen daarom beter moeten beschermen.

De huidige strafwet en de amendementen daarbij vertrekken van het onuitgesproken beginsel dat de vrouw persoonlijk eigendom is van de echtgenoot. Daardoor is hij het enige slachtoffer bij overspel. Fout, zegt de commissie. Het huwelijk kan niet beschermd of gered worden door straffen op te leggen aan overspelige vrouwen. De amendementen moeten dan ook geschrapt worden, ook al omdat de sociale positie van vrouwen in de Indiase maatschappij niet erg sterk is.

Vrouwen hebben bijvoorbeeld wel het recht om te scheiden, maar zoiets is nog altijd overladen met sociale stigma’s. Gescheiden vrouwen verlagen de sociale status van hun familie. Andere kinderen in het gezin kunnen moeilijker uitgehuwelijkt worden.

De Vrouwencommissie heeft enkele nieuwe amendementen voorgesteld, die vrouwen in staat moeten stellen om hun man aan te klagen bij eventueel overspel. Vrouwen kunnen al voor andere inbreuken gerechtelijke stappen ondernemen tegen hun echtgenoot, dus ziet de commissie niet in waarom dat ook niet zou kunnen bij overspel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.