Geloofwaardigheid Al Jazeera krijgt flinke deuk

Op vraag van de VS liet Wadah Khanfar, de baas van Al Jazeera, bepaalde ‘gevoelige’ passages of foto’s van de website verwijderen. Zo werden foto’s van zwaargewonde kinderen en vrouwen, als gevolg van een VS-bombardement, verwijderd. Ook een getuigenis van een dokter waaruit bleek dat het VS-leger gifgas had gebruikt werd naderhand geschrapt. Uitgerekend het bezit van, en gebruik van massavernietigingswapens door Irak, was de hoofdreden om het land binnen te vallen. De directeur beloofde verder dat hij toekomstige delicate berichten over de VS eerst zou screenen. Dat alles bracht Wikileaks onlangs aan het licht.

  • Joi Ito Wadah Khanfar nam ontslag als Directeur Generaal van Al Jazeera na onthullingen van Wikileaks Joi Ito

De laatste tijd al lag de zender meer en meer onder vuur. De berichtgeving die in de beginjaren van de oorlog tegen Irak zeer kritisch was voor de VS, is nu omgeslagen: enkel de officiële standpunten van de VS en de Irakese regering worden nog weergegeven. De opstand in het naburige Bahrein werd met veel terughoudendheid gebracht en over gebeurtenissen in Qatar zelf wordt amper bericht.

De zender wordt ook meer en meer bekritiseerd omwille van zijn sympathie voor de Moslimsbroeders en welwillendheid ten aanzien van islamisten. Een van de sterjournalisten, Qadari, heeft bij het begin van de opstand in Libië een fatwa uitgeroepen tegen Khadaffi en de internationale interventie ondersteund. Qadari is een Egyptenaar en staat heel dicht bij de Moslimbroeders.

Al Jazeera is in bezit van de Emir van Qatar, het land dat een prominente rol speelde in de militaire interventie in Libië. Het is dan ook geen toeval dat de zender een sleutelrol heeft gespeeld in het winnen van de wereldopinie voor een militaire interventie in Libië. Het verspreide onder andere de mythes dat het Libische leger zijn eigen bevolking bombardeerde, van de op til zijnde ‘genocide’, van het inzetten van zwarte huurlingen door de Libische regering en het gebruik van viagra om massaverkrachtingen mogelijk te maken. De zender verzweeg de belangrijke rol die de speciale grondtroepen van Groot-Brittannië, Frankrijk, Jordanië en … Qatar hebben gespeeld in de verovering van Tripoli.

De uitgelekte Wikileaks-mails werpen een licht op de bocht die Al Jazeera de laatste jaren heeft gemaakt. Het feit dat Qatar zich in de oorlog tegen Libië heel sterk heeft geprofileerd komt daar bovenop.

Na het uitlekken van zijn rol is Khanfar opgestapt als directeur. Hij wordt opgevolgd door Sheik Ahmad bin Jasem bin Muhammad Al-Thani, een lid van de Koninklijke familie van Qatar. Dat belooft voor de toekomst.

Marc Vandepitte is auteur en publicist.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.