Generatie Y leest zigzaggend

Tieners en twintigers zijn het lezen nog niet verleerd – maar ondertussen zijn ze ook nog aan het mailen, chatten en eten. Is Generatie Y de literatuur aan het veranderen?
Het is bekend: door de verlokkingen van televisie, internet, videogames en sms lezen jongeren steeds minder. Volgens een onderzoek dat de Amerikaanse overheid vorig jaar uitvoerde, lezen 15- tot 24-jarigen minder dan negen minuten per dag voor hun plezier.
Toch gaat de Generatie Y – de term voor de generatie die na 1980 geboren is – zeer intens met media om. De populairste boeken, zoals de bestseller Twilight van Stephanie Meyer, zijn gebouwd rond elementen die tieners altijd hebben gewaardeerd: een held of heldin en een intrigerende fantasiewereld. Het verschil vandaag is de crossmediale marketing. Hetzelfde verhaal wordt ook aangeboden via film, websites en blogs.
Generatie Y benadert lectuur anders de vorige generaties, die niet met MTV en Paris Hilton zijn opgegroeid, zegt Mark Bauerlein, auteur van The Dumbest Generation, over de impact van de digitale cultuur op de jeugd. Hij coördineerde in 2004 een studie waaruit bleek dat minder dan een derde van de 13-jarigen dagelijks leest en dat het aantal 17-jarigen dat helemaal niet leest verdubbeld is de voorbije 20 jaar - en 20 procent van hun tijd zijn die schaarse lezers tegelijk andere media aan het gebruiken: televisie en sms.

Britney Spears


Tieners besteden enorm veel tijd aan vrijetijdsmedia in het algemeen: meer dan 44 uren per week, ongeveer evenveel als een voltijdse job. Vaak doen ze aan multitasking. Een tiener kan naar Britney Spears luisteren terwijl hij de Facebookpagina van een vriend bezoekt en naar een andere vriend sms’t over een schandalige foto die hij juist op Facebook gezien heeft en over hoe verschrikkelijk de nieuwe Spears-cd is.
Multitasking zie je ook in de manier waarop jongeren lezen, zegt Kelly Simmons, auteur van Standing Still, een roman over een ontvoerde vrouw. De verhaallijn gaat heen en weer tussen het verhaal van de ontvoering en de bespiegelingen van het slachtoffer. “Jonge lezers zeggen mij altijd dat ze van zigzaggende tijdslijn houden”, zegt Simmons. “Ik denk dat dit te maken heeft met hun capaciteit om met meerdere gedachten tegelijk in hun hoofd te zitten en om met informatie te jongleren.”
“Het volledige landschap van de literaire wereld is aan het veranderen”, zegt Sabrina Sumsion, die via internet boeken promoot bij Generatie Y. “Ik probeer ervoor te zorgen dat blogs en sociale netwerksites het over het boek hebben. De tijd is voorbij dat je een boek uitgeeft, er publiciteit voor maakt en dan afwacht of het verkoopt. Hoe meer je het boek in netwerken weeft, hoe meer mensen erover zullen horen.”

Harry Potter


WeRead (iRead), de internettoepassing waarop Facebookgebruikers elkaar over hun lectuur vertellen, zegt dat ze meer dan 600.000 actieve gebruikers per maand telt. Fanfictie, waarin lezers hun eigen verhalen schrijven over populaire boekenhelden, zit ook in de lift. Zo zijn er nu al meer dan 50.000 Harry Potter-verhalen geschreven door fans.
Volgens Eric Ginsberg, vicevoorzitter marketing BookSwim.com, een website die online boeken verhuurt, zegt dat het lezen nooit zal verdwijnen. “Naarmate de wereld sneller draait, groeit een tegenbeweging. Velen staren een hele dag naar een scherm en daardoor zijn er steeds meer mensen die thuis niet voor de televisie, nog een scherm, willen zitten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.