Gent krijgt eerste café op zonne-energie

Solar Zonder Grenzen plaatst op 10 en 11 mei een zonnecafé op het Grootkanonplein in Gent. Op het dak van het zonnecafé, een bamboeconstructie, zijn zonnepanelen geïnstalleerd die elektriciteit voorzien om bier te tappen, drank koel te houden, muziek te spelen en de verlichting te laten branden.
  • Solar zonder Grenzen Op het dak van het zonnecaf Solar zonder Grenzen
Naast de bar komt er een zonnekoker om worsten te braden op zonne-energie. Alle materialen die voor het zonnecafé worden gebruikt gaan nadien naar verschillende ontwikkelingsprojecten in Togo, Burkina Faso, India, Mongolië,… Sofie Van Moll wordt het gezicht van Solar Zonder Grenzen en zal ook zelf meehelpen in het zonnecafé.

Mensen zonder elektriciteit


De organisatie Solar Zonder Grenzen wil met het zonnecafé, een primeur voor België, de aandacht vestigen op het feit dat er wereldwijd nog altijd 1,6 miljard mensen zonder elektriciteit moeten leven. In ontwikkelingslanden wil de organisatie daarom zoveel mogelijk zonnepanelen installeren.
Om de kosten per project te drukken is er een onderzoeksinitiatief opgestart in samenwerking met het Kaho Sint-Lieven Aalst (ingenieurs hogeschool) om beschadigde zonnepanelen uit de Belgische industrie te recycleren.
Om de duurzaamheid van elk ontwikkelingsproject te garanderen worden er elk jaar studenten van het Kaho Sint-Lieven Gent en Aalst uitgestuurd om de projecten verder uit te bouwen en te controleren.  Ter plaatse worden lokale mensen opgeleid om het systeem te onderhouden.  Een lokale verantwoordelijke wordt aangesteld waar we nauw contact mee onderhouden.

Agenda zonnecafé in Gent

Zaterdag 10 mei:

11 uur: Opening zonnecafé
14-16 uur: Live pianomuziek
16-17 uur: Mime door MimoZa
20-22 uur: Latin-jazz live band : La Jazzita
23 uur: sluiting zonnecafé

Zondag 11 mei
11 uur: Opening zonnecafé
12-14 uur: Live pianomuziek
15-17 uur: Live band: Catatonics (finale Dranouter Rally)
22 uur: Sluiting zonnecafé

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.