Georgië zet protest verder

Duizenden demonstranten verzamelen voor de tweede dag voor het Georgische parlement. Ze eisen het ontslag van president Mikhail Saakashvili.
De demonstranten gaan de actie verder zetten nadat de president het ultimatum heeft overschreden. De oppositie wou dat de president aftrad tegen 13u vanmiddag.
De demonstratie wordt geleid door de 17 oppositiepartijen. Volgens de BBC waren er gisteren 60.000 aanwezigen op de betoging. Zoveel waren er ook toen de ‘roze revolutie’ plaatsvond. Die bracht in 2003 president Saakashvili aan de macht. De afgelopen zes jaar waren er voortdurend protesten tegen de president, maar voor het eerst werken de 17 oppositiepartijen samen.

Ultimatum


Gisteren las de Georgische poeet Davit  Magradre het ultimatum, opgesteld door de oppositiepartijen, voor. In het ultamatum staat dat de oppositie wil dat de Georgische president Mikhail Saakashvili aftreedt tegen één uur. Verder staat in het ultimatum dat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.
Dat ultimatum werd niet gerespecteerd, dus verzamelden de demonstranten vandaag (vrijdag) terug voor het parlement. Daar werd aangekondigd de acties dagelijks verder te zetten en de regering niet meer te gehoorzamen. Ze zijn bereid, als de president niet toegeeft aan hun eisen, de acties op te drijven.

Dialoog nodig


Meteen na het ultimatum zei de president dat hij niet zal aftreden voor 2013, wanneer er nieuwe verkiezingen zijn gepland. Hij begrijpt echter wel dat het volk misnoegd is. De regering staat wel open voor de dialoog met de oppositie.
“Het probleem kan enkel opgelost worden door middel van dialoog”, zegt Pavle Kublashvili, een van de leiders van de meerderheid van president Saakashvili tegen de BBC. “Andere maatregelen kunnen enkel de ontwikkeling van ons land schaden. We raden al de oppositiepartijen aan om het probleem samen op te lossen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het land dat we rond de tafel gaan zitten. Er zal echter geen dialoog plaatsvinden onder het ultimatum.”

Acties tegen demonstranten


“Er is geen actie gepland tegen de demonstraties door de overheid,” meldt de woordvoerder van het ministerie van Binnelandse Zaken. “Het is het recht van de mensen die misnoegd zijn met het beleid om te demonstreren. Wij respecteren dat recht”, zei hij tegen Al Jazeera.
Zowel de oppositie als de Russische krant Izvestia melden dat er arrestaties waren voor de demonstraties. Beide spreken van een 60-tal arrestaties. De regering ontkent dit echter formeel. De Russische krant meldt verder ook nog verschillende arrestaties in andere regio’s van het land. Ook meldt ze dat er blokkades zouden zijn opgetrokken rond de hoofdstad Tbilisi. De regering meldt dat er geen blokkades waren gisteren.
Ook meldt Izvestia dat de nacht voor de betogingen begonnen, er plots geen internet meer was. De enige informatie die het land kreeg was via de kanalen die voor de Georgische president pleitten. Die rapporteerden volgens de krant niets over de opkomende betogingen.

Russiche inmenging


Volgens een analyse van het bureau Stratfor ondersteunt Rusland ook de betogingen. Rusland wil de pro-westerse president vervangen door een pro-Russische. Nu staat de president onder invloed van het westen en richt het zich tegen buurland Rusland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.