Gepensioneerde legertop wil onafhankelijk onderzoek martelingen

Acht gepensioneerde Amerikaanse generaals en admiraals willen dat president George W. Bush een onafhankelijke onderzoekscommissie met zowel Republikeinse als Democratische leden aanstelt. Die moet een allesomvattend onderzoek doen naar de Amerikaanse detentie- en ondervragingenpraktijken in Irak, Afghanistan en elders. De oud-legertop vindt dat geen enkele van de zowat 100 strafrechtelijke, militaire en overheidsonderzoeken die totnogtoe werden gevoerd, breed genoeg gingen en als volledig onafhankelijk beschouwd kunnen worden.

Volgens de acht generaals en admiraals gaat de kritiek ook op voor de onderzoeken die werden geleid door twee voormalige topmensen van het Pentagon die hun bevindingen vorige maand vrijgaven. Interne militaire onderzoeken kunnen nooit het hele plaatje onderzoeken. De vier leden van het recente onderzoeksteam onder leiding van oud-Pentagonbons James Schlesinger waren bovendien uitgekozen door Buitenlandminister Donald Rumsfield zelf, zo staat er in de brief aan Bush te lezen.

Als we de volledige waarheid willen achterhalen - en verzekeren dat zoiets nooit meer gebeurt - hebben we een breed onderzoek nodig door mensen die niet bij de zaak betrokken zijn, zegt admiraal-op-rust John D. Hutson. Als advocaat-generaal bij de Zeemacht was Hutson betrokken bij het onderzoeken, het aanklagen en het verdedigen van militairen die beschuldigd werden van misdrijven. Naast Hutson tekenden zes andere generaals die ooit actief waren bij de krijgsraad van het leger de oproep.

De brief werd openbaar gemaakt tijdens een persconferentie van de mensenrechtenorganisatie Human Rights First (HRF). De bestaande onderzoeken staan bol van de tegenstellingen, zo stelde HRF woensdag in een overzichtsrapport. Zo stelden sommige legerrapporten dat het niet mogelijk is om de oorzaak voor de mishandelingen bij een falend beleid te zoeken.

De brief is de recentste van een hele reeks oproepen voor een onafhankelijk onderzoek naar de mishandeling van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib gevangenis. Vorige maand riepen 130 vooraanstaande juristen, waaronder 12 oud-rechters en een voormalig directeur van de FBI, op tot zo’n onderzoek. De American Bar Asociation, die zo’n 400.000 Amerikaanse advocaten vertegenwoordigt, sloot zich bij die oproep aan. Eerder riepen Democratische parlementsleden ook al op tot een onafhankelijke onderzoekscommissie die ook leden van hun partij zou bevatten, maar ze kregen lik op stuk van hun Republikeinse collega’s. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.