Gevangen in de revolutie

In de beeldroman ‘Castro’ reist de jonge Duitser Karl Mertens eind 1958 naar Cuba. Eén interview met de rebellenleider Fidel Castro in de bossen van Cuba later en er schiet van Mertens’ objectiviteit niets over. De revolutie en zijn charismatische leiders maken van Mertens een idealist, een revolutionaire steelt zijn hart helemaal.

De Duitser blijft in Cuba en ziet van op de eerste rij hoe Fidel Castro de Máximo Líder wordt. Auteur Reinhard Kleist, die eerder de levens van Elvis en Johnny Cash optekende, probeert in Castro het leven van de omstreden leider weer te geven, van opstandige tiener tot afgetreden president. Zowel de politieke idealen en het revolutionaire gedachtegoed van Castro als de invloed daarvan op de Cubaanse bevolking komen aan bod. Kleist, geholpen door Castro-biograaf Volker Skierka, gaat kritisch te werk. ‘De revolutie is een gevangenis geworden’, zegt een personage in het boek. Dat gevoel komt steeds meer op de voorgrond naarmate het boek vordert.

Met Castro heeft Kleist misschien wel een van de meest leesbare biografieën van de Cubaanse commandante neergetekend. De beeldstijl biedt ruimte aan fictieve personages en gevolgtrekkingen, en dat maakt deze geschiedenis toegankelijker. Kleists les is misschien wel iets te uitgebreid voor een striproman, waardoor hij soms te snel over gebeurtenissen gaat. Zijn tekenwerk maakt dat wel weer goed. Directe penseelstreken in zwart-wit geven de gevoelens perfect weer. En het verouderingsproces dat de personages ondergaan, is zeker indrukwekkend.

Castro door Reinhard Kleist is uitgegeven door Silvester Strips, 282 blzn. ISBN 978 90 5885 581

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.