Gevangenen Guantánamo vechten vrijlating aan

Sommige gevangenen op Guantánamo vechten via de rechter hun vrijlating aan. Ze vrezen dat ze gefolterd zullen worden als ze naar hun land van herkomst gebracht worden.
De advocaten van de gevangenen hebben de rechter gevraagd hun vrijlating uit te stellen tot hun zaak door het Hooggerechtshof gehoord is. Een van hen is de Algerijn Ahmed Belbacha. Hij vreest dat hij gefolterd zal worden door de Algerijnse regering of door een terreurgroep die hem met de dood bedreigde.

Zijn advocaat Zachary Katznelson zegt dat zijn cliënt zijn cel in Guantánamo “als een graf” beschrijft. “Ook al klinkt het gek, hij zou nog liever in die omstandigheden willen blijven dan terug te keren naar Algerije.”

Volgens Shayana Kadidal, een advocaat van het Centrum voor Grondwettelijke Rechten (CCR), dat tientallen Guantánamo verdedigt, is het voor zo’n zestig gevangenen niet veilig om naar huis terug te keren.

VS leveren geen inspanning



“De regering weigert hen in de VS zelf vrij te laten met het argument dat de rechtbanken niet de bevoegdheid hebben om een gedetineerde in de Verenigde Staten vrij te laten ook al heeft de regering niet het wettelijke recht om hem vast te houden en vindt ze geen veilig land voor hem”, zegt Kadidal.

“Paradoxaal genoeg verhindert juist dat argument dat andere landen de meeste gedetineerden opnemen, want andere regeringen vragen zichzelf af waarom zij Guantánamo-vluchtelingen zouden opnemen als de VS zelf geen inspanning leveren.”

“De paniekzaaiers in het Congres hebben een sfeer gecreëerd die het voor de regering-Obama politiek onmogelijk maakt om gedetineerden in de VS vrij te laten”, zegt majoor David Frakt, professor rechten aan de Staatsuniversiteit van Washington en advocaat bij de militaire rechtbanken op Guantánamo. “Dat is zowel onrechtvaardig als jammer, want het zinvolste wat de VS kunnen doen om andere landen aan te moedigen om gedetineerden te aanvaarden, is er zelf enkele te aanvaarden.”

Oeigoeren



Het nieuws over de gevangenen die hun vrijlating aanvechten, komt er net op een moment dat dertien Oeigoeren, Chinese moslims die al jaren in Guantánamo vastzitten, ermee instemden om naar Palau te worden overgebracht, een eilandje in de Grote Oceaan, 800 kilometer ten oosten van de Filippijnen.  

Vijf Oeigoeren waren in 2006 in Albanië vrijgelaten. Een van de vijf kreeg meteen asiel in Zweden. In juni van dit jaar onderhandelde de regering-Obama over de overbrenging van vier andere Oeigoeren naar Bermuda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.