Geweld in Irak vermindert bij gebrek aan slachtoffers

In oktober stierven relatief weinig Amerikaanse soldaten in Irak; de Iraakse premier Nouri al-Maliki claimde zelfs de “overwinning op de terroristen” tijdens een avondlijke wandeling in Bagdad. De bewoners van de Iraakse hoofdstad vertellen een ander verhaal: nadat zoveel mensen zijn gedood of gevlucht, blijven er haast geen slachtoffers meer over.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie verloren in oktober 18 VS-soldaten het leven in Bagdad en de westelijke provincie al-Anbar. In heel Irak stierven 39 militairen. Dat is het laagste cijfer sinds maart 2006. Ondanks de relatieve rust die nu heerst, is 2007 wel nog goed op weg om voor het VS-leger het bloedigste jaar te worden sinds de invasie in 2003. Tot nu toe kwamen 847 Amerikaanse soldaten om, slechts twee minder dan in 2004, het jaar met de hoogste dodentol.
De Iraakse premier Nouri al-Maliki waagde zich op 5 november uitzonderlijk de straten van Bagdad op om tijdens een avondwandeling de overwinning te claimen op de terroristische groepen en milities. “De dingen worden niet meer zoals voorheen”, zei Maliki.
Veel Irakezen zijn het daar niet mee eens. “Het sektarisch geweld neemt af omdat alle soennieten verdreven zijn uit wat ooit de religieus gemengde wijken van de hoofdstad waren”, zegt Salman Hameed, een leraar die acht maanden geleden moest vluchten uit al-Hurriya, een wijk ten noordwesten van het centrum. “Mijn hele familie en mijn soennitische buren zijn gevlucht naar Syrië of andere soennitische steden, als ze de moordcampagne hebben overleefd die de milities onder de ogen van Amerikaanse en Iraakse soldaten hebben uitgevoerd. Er is gewoon niemand meer over om te vermoorden.”
Anderen vinden dat de media een verkeerd beeld geven van de realiteit. “Er zijn niet minder aanvallen tegen Amerikaanse troepen, maar je hoort er niets meer over in de media”, zegt Muhammad Younis uit Mosul, die in Bagdad is voor zaken. “Het verzet verandert tegenwoordig snel van locatie, omdat collaborateurs voortdurend informatie doorspelen aan de Amerikanen. De meeste Irakezen haten de Amerikanen meer dan ooit, na de vernieling die ze hebben aangericht.”
Het Amerikaanse leger dropte in de eerste zes maanden van 2007 vijf keer meer bommen op Irak dan in dezelfde periode in 2006. Bij de explosieven waren ook dertig ton clusterbommen, die ook na een conflict een zware tol eisen bij de burgerbevolking.
“De stijging van het aantal luchtaanvallen is een teken van het mislukken van de campagne op het terrein”, zegt een gepensioneerde generaal van het Iraakse leger. “De bombardementen kostten op 3 november het leven aan een hele familie nabij Madayin ten zuidoosten van Bagdad. Eerder kwamen tien burgers om het leven bij bombardementen op huizen ten zuiden van Tikrit.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.