Globalisering dreigt India's 'onaanraakbaren' verder te marginaliseren

India’s dalits leven in de grootste democratie ter wereld, maar hun leven wordt nog steeds bepaald door sociale uitsluiting en discriminatie. De Congrespartij beloofde voor haar verkiezingsoverwinning dat ze zorg zou dragen voor de Indiërs die bij het globaliseringproces uit de boot dreigen te vallen. Maar experts vrezen dat ze juist nog verder gemarginaliseerd zullen raken.

Ondanks een beleid van positieve discriminatie door de regering, slaagden slechts weinig van India’s 160 miljoen dalits er de afgelopen jaren in hun achterstand op te heffen. Dat zegt Nandu Ram, socioloog aan de Jawaharlal Nehru Universiteit.

De dalits vormen de laagste kaste uit hindoe-hiërarchie en worden ook wel de ‘onaanraakbaren’ genoemd. Ze werken vaak als bediende of zijn aangewezen op werk dat niemand anders wil doen. Traditioneel beschouwen hindoes van hogere kasten hen als onrein. Traditionele hindoes vinden dat dalits zelfs niet op dezelfde busstoelen mogen zitten als leden van hogere kasten.

Volgens dalitleider en minister voor Sociale Rechtvaardigheid Meira Kumar wordt het tijd dat de Indiase samenleving zich aan een zelfonderzoek onderwerpt en verandering bewerkt voor degenen die al eeuwen buiten hun eigen schuld uitgesloten worden. Meira weet zich gesteund door de Congrespartij die in mei aan de macht kwam. De partij beloofde voor de verkiezingen zorg te dragen voor degenen die bij het globaliseringproces buiten de boot dreigen te vallen. Een van de factoren die heeft bijgedragen aan de verkiezingswinst van de Congrespartij, is dat de economische politiek van de toen regerende rechtse Bharatiya Janata Partij (BJP) vooral de belangen van de elite in de Indiase maatschappij in het oog hield.

Maar het is een open vraag of de Congrespartij ook echt iets aan de situatie van de dalits zal veranderen. Socioloog Ram vreest dat de globalisering waarvan India momenteel economisch de vruchten plukt de dalits verder in de kou zal laten staan.

Hij vindt het een teken aan de wand dat recente voorstellen om in de private sector banen te reserveren voor dalits op veel afwijzende reacties vanuit de top van het bedrijfsleven stootten. De Indiase multinational Tata is tot nu toe een van de weinige grote bedrijven die zegt een steentje bij te willen dragen aan “sociale rechtvaardigheid voor de minst bevoorrechten”.

In de Indiase grondwet is vastgelegd dat 15 procent van de overheidsbanen moet worden ingevuld door kastelozen. In werkelijkheid wordt echter minder dan 9 procent van de vacatures door dalits ingevuld, als gevolg van hun lage opleidingsniveau. Noch de overheid, noch de private sector heeft programma’s om dalits een kans te geven mee te profiteren van de mogelijkheden die groeimarkten, zoals de IT-sector, in India bieden.

Meira noemde het kastensysteem tijdens een manifestatie van dalits begin deze maand een extreme vorm van discriminatie. De Indiase grondwet verbiedt dergelijke discriminatie en stelt die zelfs strafbaar, maar in de praktijk komen de daders er meestal ongestraft mee weg. De discriminatie leidt ook tot wijdverbreid geweld tegen dalits. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, worden jaarlijks 100.000 kastelozen mishandeld, vermoord of verkracht.

Volgens Ramananth Nayak van Nacdor, een netwerk van meer dan 150 dalitorganisaties, zijn manifestaties een belangrijk middel om kastelozen aan te moedigen en beleidsmakers te dwingen aandacht te schenken aan de problematiek. Nayak zei dat het Wereld Sociaal Forum, dat in januari werd gehouden in Mumbai, een belangrijke impuls voor het zelfbewustzijn van de dalits is geweest. “Sinds die tijd heeft Nacdor meer dan twintig belangrijke evenementen georganiseerd in Delhi en de staten in het noorden van India, zoals Haryana, Punjab en Uttar Pradesh”, zegt Nayak. “We willen de aandacht proberen vast te houden, om ervoor te zorgen dat ook wij kunnen meeprofiteren van de effecten van de globalisering.” (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.