Godsdienstige discussie in Thailand

Een voorstel om het boeddhisme als de officiële godsdienst van Thailand in de nieuwe grondwet op te nemen, doet een hevig debat in het land oplaaien. De Thaise boeddhisten zijn voorstander, maar de moslims in het zuiden van Thailand protesteren.
De vorige grondwet werd na de staatsgreep in september afgeschaft en er werd een commissie opgericht die een nieuw handvest moest opstellen. De leden van de commissie raken het voorlopig niet eens over de zaak. Nooit eerder heeft een Thaise grondwet een nationale godsdienst erkend, maar de koning is wel door de wet verplicht boeddhist te zijn.  
Meer dan negentig procent van de Thaise bevolking is boeddhistisch. Zij zouden het boeddhisme graag als officiële nationale godsdienst zien. Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera is een groep boeddhistische monniken zelfs bereid hun leven op te offeren om het boeddhisme als officiële godsdienst in de grondwet te krijgen.
Toch zijn niet alle boeddhisten het daarmee eens. The Buddhist Channel, een nieuwsplatform dat nieuws brengt over boeddhistische thema’s, vindt dat de Thaise regering, en dus ook de grondwet, seculier moet blijven. Volgens hen moet elke Thai, ongeacht de religieuze voorkeur, dezelfde bescherming krijgen van de grondwet.

Geweld in het zuiden


Velen vrezen dat de erkenning van het boeddhisme als nationale godsdienst het geweld in het zuiden van Thailand zal doen toenemen. In het zuiden leven vooral moslims, en zij zijn tegen de opname van het boeddhisme in de grondwet.
Doctor Mettanando Bhikkhu, de raadgever voor de Verenigde Staten van boeddhistische zaken, zei aan Al Jazeera dat hij ervan overtuigd is dat de erkenning van een nationale godsdienst in Thailand de spanningen in het zuiden van het land, waar boeddhisten en moslims regelmatig in de clinch liggen, zou verergeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.