Golfstaten overwegen invoering btw

Ook de hoge olieprijzen lijken er niets aan te kunnen veranderen: volgend jaar moeten de inwoners van sommige rijke oliestaten aan de Perzische Golf waarschijnlijk btw beginnen te betalen. De ministers van Financiën van de Samenwerkingsraad van de Golf bespreken een voorstel daarover van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Naast de VAE is ook Saudi-Arabië al voor het idee gewonnen. De andere landen van de samenwerkingsraad - Bahrein, Oman, Koeweit en Qatar - bestuderen het voorstel nog of onderzoeken andere belastingmogelijkheden.




De VAE stellen voor aanvankelijk alleen belasting te heffen op tabak en andere “schadelijke” producten. In de emiraten wordt het roken nu al ontmoedigd door zware heffingen. Later zouden dan ook andere consumptiegoederen belast worden. De heffing zou wel erg beperkt blijven.

Toch is het een revolutie voor de Golfstaten. De inwoners van de Saudi-Arabië betalen geen belastingen op bezit of op handelstransacties. Een inkomensbelasting bestaat er ook niet. Alleen buitenlanders die niet in Saudi-Arabië wonen maar er wel geld verdienen, betalen een belasting van 5 tot 30 procent op die inkomsten. Een voorstel om alle buitenlanders in het land zelf inkomensbelasting te doen betalen, werd vorig jaar weggestemd door de Shura, een adviserende raad. Riyad wilde een belasting invoeren van tien procent op maandlonen hoger dan 3.000 Saudische riyal (620 euro).

In de andere landen van de Samenwerkingsraad zijn belastingen even onbekend. Ook in de rest van de Arabische wereld is geld afdragen aan de staat niet populair. Alleen Algerije, Marokko, Tunesië en Egypte heffen btw.

Volgens Mohammad Khalfan bin Kharbash, minister van Financiën en Industrie van de VAE, is de invoering van btw de eerlijkste en de meest eenvormige manier om belastingen te heffen. De minister maakt zich sterk dat de nieuwe heffingen geen negatief effect zullen hebben op het spaarvolume en de investeringen in de emiraten. Maar bij de bevolking leeft er wel ongerustheid: niemand weet in welke mate het leven volgend jaar duurder zal worden door de maatregel. Rahim Ibrahim, de financieel directeur van een firma met zetel in Dubai, het op een na grootste emiraat, denkt wel dat de belasting op langere termijn een goede zaak zal blijken. Ondanks de stijgende olieprijzen komen de begrotingen van de Golfstaten steeds meer onder druk te staan. De staat heeft meer geld nodig om al haar taken naar behoren te blijven uitvoeren. (HJ/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.