Google ontwikkelt waterboor voor geothermische energie

Met de hulp van internetgigant Google is een nieuwe boor ontwikkeld die werkt als een straalmotor en rotsen breekt met heet water. De technologie kan een belangrijke doorbraak betekenen voor de ontwikkeling van geothermische energie.
De waterboor is het werk van Potter Drilling, een bedrijf dat 4 miljoen dollar kreeg van Google.org, de filantropische arm van de internetgigant, om een nieuwe boortechnologie te ontwikkelen. Een betere boortechnologie kan immers een belangrijke doorbraak betekenen voor de ontwikkeling van Enhanced Geothermal Systems (EGS), een nieuwe generatie geothermische energie die erg diep boort op zoek naar warmte en daardoor zo goed als overal ter wereld gebruikt kan worden.
De nieuwe boortechniek maakt gebruik van extreem heet water in plaats van mechanisme druk. Door rotsen plots en snel op te warmen, zetten ze ongelijk uit en breken ze in stukken.
Dat heeft als voordeel dat er drie tot vijf keer sneller geboord kan worden en dat de boorkop niet slijt en dus niet vervangen moet worden. In het voorbije anderhalf jaar heeft Potter Drilling op die manier gaten geboord in verschillende types harde rotsen, en in augustus van dit jaar is een eerste veldtest gepland. Er zal dan een gat van 10 centimeter doorsnee geboord worden tot 300 meter diep. Op termijn willen Potter Drilling en Google tot tien kilometer diep boren.
De nieuwe boortechnologie maakt weliswaar gebruik van fossiele brandstoffen, maar dat wordt volgens Google ruimschoots teniet gedaan door de exploitatie van de geothermische energie, waarbij vrijwel geen CO2 vrijkomt. Bovendien is de nieuwe boortechnologie zuiniger dan conventionele boortechnieken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.