Google zet volgspot op ontbossing

Global Forest Watch, een baanbrekend initiatief van zoekgigant Google, biedt iedereen de mogelijkheid om ontbossing op de voet te volgen. De site combineert daarvoor satellietbeelden met crowdsourcing en open data.

Elke minuut verdwijnen wereldwijd vijftig voetbalvelden aan bos, maar dat gebeurt vaak in afgelegen gebieden waar overheden zwak staan en moeilijk toezicht kunnen houden. Daar wil Global Forest Watch, een initiatief van het World Resources Institute (WRI) en Google, samen met meer dan veertig partners, het verschil maken. Het systeem verwerkt informatie uit de meest recente satellietbeelden en combineert die met andere publieke gegevens en crowdsourcing om zo de meest actuele staat van bosgebieden weer te geven.

“Bedrijven, overheden en gemeenschappen zijn wanhopig op zoek naar betere informatie over de bossen”, zegt Andrew Steer van het WRI. “Nu krijgen ze die eindelijk: Global Forest Watch is een zo goed als real time monitoring platform dat de manier waarop we wouden beheren fundamenteel zal veranderen. Van nu af aan kan wie wouden vernielt zich niet meer verstoppen, en wie ze goed beheert, krijgt erkenning.”

Uniek

De snelheid van het systeem is uniek: voor de tropen geeft het een maandelijkse update in een resolutie van 500 meter. Voor de jaarlijkse analyse is er zelfs een resolutie tot 30 meter. Dankzij de expertise van Google kunnen die gegevens snel verwerkt en geanalyseerd worden.

Uniek is ook de nadruk op crowdsourcing, informatie die door het brede publiek wordt geleverd. Die aanpak bewees eerder al zijn nut voor het opsporen van epidemieën. Het systeem is bovendien helemaal gratis en ook toegankelijk voor gebruikers zonder technische expertise.

Als in een bepaalde regio een verlies van bosoppervlakte wordt gedetecteerd, kan een netwerk van organisaties en burgers gewaarschuwd en gemobiliseerd worden.

Broodnodig

De implicaties zijn groot: banken kunnen nu beter inschatten of een lening of investering bijdraagt aan bosverlies, en bedrijven die palmolie, soja of hout aankopen kunnen nagaan of hun leveranciers zich aan de wet houden. Voor de leveranciers geeft het ook een middel om aan te tonen dat hun producten op een duurzame manier geproduceerd zijn.

“Ontbossing vormt een echt risico voor bedrijven”, zegt Paul Polman, ceo van voedselgigant Unilever. “Daarom wil Unilever op termijn alle grondstoffen aankopen die van duurzame afkomst zijn. En als we dat willen aantonen voor onze producten, kan een systeem als Global Forest Watch – een fantastisch, innovatief middel – ons de informatie geven die we dringend nodig hebben om de juiste beslissingen te nemen, transparantie te verzekeren, verantwoording af te dwingen en partnerschappen te stimuleren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.