Goudkoorts bedreigt boeren en regenwoud

De vroegere naam van Ghana was Goudkust. Het land is die naam nog steeds waard, zeker nu de goudprijs historische records breekt. Het woud betaalt de rekening.
Onder het Ghanese Ajenjua Bepo Forest reservaat –een stuk van het regenwoud– zit een grote hoeveelheid goud. De Amerikaanse mijngigant Newmont wil daar de Akyem mijn opstarten. Volgens de plannen wordt dat een open put van 2,6 kilometer op 800 meter en 402 meter diep. Uiteindelijk zal de mijn een oppervlakte hebben van 74 hectaren, terwijl voor de bouw van de mijn en de infrastructuur 1216 hectaren nodig zijn, waarvan 74 hectaren beschermd regenwoud.
Het Ajenjua Bepo Forest reservaat heeft zelf een totale oppervlakte van 569 hectaren. De 83 vogelsoorten die het gebied bewonen, kijken wellicht niet uit naar de komst van de mijn, een aantal zijn vandaag al met uitsterven bedreigd. De omwonenden reageren afwachtend en met dubbele gevoelens. Sommigen hopen op tewerkstelling, maar de vertegenwoordigers van Newmont geven toe dat die beperkt zal blijven: 500 tot 600 arbeidsplaatsen in de opbouwfase, 200 tot 300 in de operationele fase. Bovendien bedreigt de komst van zo’n grote mijn de traditionele kostwinning van veel meer mensen.
Voor een andere Newmont-mijn in Ghana, Ahafo, moesten 10.000 mensen verhuizen. Een voorziene uitbreiding zal nog eens evenveel mensen verplaatsen. De regio rond Ahafo zorgt voor dertig procent van de voedselproductie in Ghana en 97 procent van de mensen is er actief in de landbouw. De kleine boeren die onteigend worden, krijgen een vergoeding per boom die ze verliezen. Maar niemand gelooft dat dit zal volstaan om nieuwe plantages op te zetten en te overleven tot die opnieuw renderen. In Ahafo leidde sociale onrust de voorbije jaren tot interventies van het Ghanese leger.
Intussen waarschuwen Ghanese organisaties dat mijnbedrijven nog minstens vijf andere natuurreservaten in het vizier hebben. De exploitatie ervan dreigt het kappen van het regenwoud nog te versnellen. De voorbije veertig jaar is de oppervlakte van het Ghanese regenwoud teruggebracht tot 1,2 miljoen hectaren, amper een tiende van het oorspronkelijke gebied.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.