GPS moet illegale migranten in leven houden

Softwareontwikkelaars van de Universiteit van San Diego werken aan een gsm-applicatie die illegale migranten in leven moet houden in de woestijngebieden tussen Mexico en de VS. Goedkope mobieltjes die met het snufje zijn uitgerust, zouden deze zomer hun weg moeten vinden naar de duizenden mensen die elke maand de gevaarlijke oversteek wagen.
De Transborder Immigrant Tool moet gebruikers via GPS-signalen naar de watervoorraden leiden die Amerikaanse actievoerders hier en daar achterlaten om verdwaalde migranten het leven te redden. Af en toe zouden ze op hun schermpje ook een gedicht kunnen lezen dat hun moed moet geven.
Ricardo Dominguez, een activist die het team van de Universiteit van San Diego leidt, schat dat de applicatie de overlevingskans van verwaalde migranten met twee procent verhoogt. Volgens de American Civil Liberties Union (ACLU), een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie, zijn er de afgelopen 15 jaar 5000 tot 6000 Latijns-Amerikanen gestorven bij pogingen om de grens tussen Mexico en de VS ongemerkt over te steken. De toegenomen beveiliging van de 3150 kilometer lange grens doet migranten routes uitproberen die steeds dieper door barre woestijngebieden voeren, ver weg van de grote grenssteden als San Diego, Tucson en Las Cruces.

Strafbaar


De applicatie wordt nu uitgetest in de buurt van San Diego. Dominguez wil deze zomer gsm’s met het nieuwe snufje verspreiden onder groepen in de grensstreek die het opnemen voor migranten. De verspreiders kunnen vervolgd worden, want het is strafbaar mensen ertoe aan te zetten ongemerkt de grens over te steken, of hen daarbij te helpen. Sommige tegenstanders dreigen het recht in eigen handen te nemen. Medewerkers aan het project hebben al doodsbedreigingen gekregen.
Daryl Reed, een woordvoerder van de Amerikaanse grenswacht, waarschuwt dat de applicatie migranten een vals gevoel van veiligheid kan geven en op die manier nog meer mensen het leven kan kosten. “Niet iedereen kan die tocht aan”, zegt Reed.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.