Greenpeace wil moratorium op palmolie

Milieubeweging Greenpeace roept bedrijven die palmolie verhandelen of gebruiken op om de ontbossing voor palmolieplantages stop te zetten. De productie van palmolie heeft een vernietigende impact op bossen en klimaat.
In het rapport ‘The hidden carbon liability of Indonesian palmoil’ maakt de organisatie een inschatting van het risico dat bedrijven uit de palmoliesector lopen als gevolg van de activiteiten van hun leveranciers. Uit de case study blijkt dat een bedrijf als Unilever ongeveer 714 miljoen euro per jaar (of 14 % van zijn jaarwinst voor 2007) zou betalen indien het de kosten van de broeikasgasemissies van de palmolieketen zou compenseren (gerekend aan 30 euro per ton CO2).
In een eerder rapport leverde Greenpeace al bewijzen over hoe de palmolieleveranciers betrokken zijn bij de vernietiging van bossen in Indonesië. Indonesië is - na de Verenigde Staten en China - de derde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld en dit voornamelijk door ontbossing. Veertig procent van de bossen in Indonesië zijn al vernietigd en daarnaast zijn heel wat intacte bosgebieden gedegradeerd. Ongeveer 90 % van de palmolie wereldwijd is afkomstig uit Indonesië en Maleisië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.