Grensconflict Suriname en Guyana laait weer op

Guyana en Suriname voeren al weken een koude oorlog na de publicatie van nieuwe kaarten waarop Suriname een uitgestrekte grensregio waarop Guyana aanspraak maakt, als Surinaams grondgebied heeft ingekleurd. De exploitatie van de veelbelovende olievelden voor de kust van de twee landen lijkt daardoor nog veel langer op zich te zullen laten wachten.


De 850 miljoen vaten olie die naar schatting schuilgaan onder de zeebodem voor de kust van Guyana en Suriname, zouden de economische problemen van de twee arme leden van de Caribische Gemeenschap (Caricom) in belangrijke mate kunnen verzachten. Net als veel andere Caricom-lidstaten zijn Guyana en Suriname aangewezen op goedkope olie uit Venezuela, maar de aanvoer uit dat land is nog niet helemaal hersteld na de algemene staking tegen de Venezolaanse president Hugo Chávez. Intussen dreigt de oorlog in Irak de internationale olieprijzen nog verder op te drijven, wat het zoeken naar alternatieven voor de Venezolaanse olie bemoeilijkt.

Guyana, een voormalige Britse kolonie met 750.000 inwoners, en het ooit Nederlandse Suriname met zijn 450.000 inwoners, zijn het al decennialang oneens over hun gemeenschappelijke grens. De New River-driehoek, een gebied van 15.000 vierkante kilometer dat sinds de recente cartografische annexatie door Suriname voor zoveel heibel zorgt, werd in 1966 ook in het echt door Suriname ingepikt. In 1969 veroverde Guyana het gebied terug, en sindsdien heeft het land er troepen gestationeerd.

Een nog heikeler punt vormen de aanspraken op een lange grensrivier, de Corantijn. Paramaribo stelt dat de grens langs de Guyaanse oever verloopt, Georgetown beweert het tegenovergestelde. Het dispuut heeft een economische achtergrond, want onder de zeebodem bij de monding van de rivier gaan gigantische olievoorraden schuil. In 2000 joeg een Surinaamse patrouilleboot op die plaats een Canadese firma weg die van Guyana de toelating had gekregen proefboringen uit te voeren. Dat incident leidde bijna tot een oorlog tussen de twee landen. De Caricom probeerde te bemiddelen en de twee landen aan te zetten de olievoorraden samen te ontginnen, maar gaf daar na vijf vergaderrondes de brui aan. Oliemaatschappijen blijven erg geïnteresseerd in de rijke olievelden, maar wachten liever af tot de oorlogsdreiging is weggetrokken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.