Griep duikt weer op in zuiden van Mexico

In twee deelstaten in het zuiden van Mexico zijn deze maand samen meer dan tweeduizend nieuwe gevallen van Mexicaanse griep vastgesteld. In Yucatán, een belangrijke toeristische regio, zijn deze maand elf mensen aan de ziekte overleden. Dat geeft te denken over de aanpak waarmee Mexico de verwachte griepgolf van de komende winter wil inperken.
Naast Yucatán telde ook Chiapas, een van de armste deelstaten van Mexico, deze maand ruim duizend nieuwe gevallen. Ook in de noordwestelijk deelstaat Jalisco is de ziekte weer opgedoken. Volgens de Mexicaanse overheid gaat het om een late fase van de eerste golf die Mexico trof.

De nieuwe variant van het H1N1-virus ontbond in april zijn duivels in Mexico en de VS en heeft intussen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al in ruim 120 landen meer dan 134.000 mensen besmet. Tot maandag zijn er 816 van die patiënten overleden. Mexico telt meer dan 15.700 besmettingen en 141 sterfgevallen.

Onzekerheid



Volgens Ángel Córdova, de Mexicaanse minister van Gezondheid, is de ziekte nog altijd onder controle in Mexico en blijft het land waakzaam. Maar het onverwachte opduiken van zoveel nieuwe gevallen zaait onzekerheid over de aanpak van de verwachte opstoot van de komende winter. “We zullen heel goed moeten opletten hoe groot die griepgolf wordt en of het vooral om de traditionele griep gaat, om het A(H1N1)-virus of om nog een nieuwe variant”, zegt Pablo Kuri, een adviseur van de Mexicaanse minister van Gezondheid. Hij is er wel van overtuigd dat de preventiestrategie die het land volgt goed is, al passen veel Mexicanen de hygiënerichtlijnen niet meer zo consequent toe als in april en mei.

De Mexicaanse regering heeft tot hiertoe ongeveer 60 miljoen dollar uitgegeven aan medicijnen en medisch materieel om de griepplaag te bestrijden. Mexico heeft 20 miljoen dosissen van het vaccin tegen de nieuwe griep besteld, waaraan nu nog wordt gewerkt. Amper vijf miljoen dosissen zouden nog dit jaar kunnen worden geleverd. Daarnaast hebben de Mexicaanse gezondheidsdiensten ook twee miljoen dosissen van het antivirusmiddel oseltamivir (door Roche op de markt gebracht onder de naam Tamiflu) in voorraad. Dat is allemaal erg weinig: Mexico telt 107 miljoen inwoners.  

Kuri is vooral beducht voor een overrompeling van de gezondheidsdiensten en een plotse stijging van het aantal sterfgevallen. Hij zegt dat Mexico niet zal aarzelen weer verregaande maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan als dat nodig blijkt. In april en mei lieten de regering en het bestuur van Mexico-stad scholen en winkels sluiten. Misvieringen, concerten en andere grote evenementen werden afgezegd.

De economische impact van de ziekte was tot hiertoe al enorm voor Mexico. Sommige experts schatten de kost voor het land al op 3 miljard euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.