Griep ondermijnt zieke Mexicaanse economie

De Mexicaanse griep betekent een nieuwe klap voor de Mexicaanse economie, die al ernstig leed onder de wereldwijde recessie. Zowel grote als kleine bedrijven worden getroffen, enkel de medische sector en de home entertainmentindustrie blijven buiten schot.
De enige sector die het de laatste dagen goed leek te doen, zijn apothekers en hun leveranciers nu vitaminen, griepmedicijnen en mondmaskers vlot over de toonbank gaan. Het gebruik daarvan werd aangeraden door de overheid. Omdat de apothekers voortdurend zonder mondmaskers zitten, zijn ook straatverkopers ze beginnen verkopen aan prijzen die tot vier keer zo hoog liggen als normaal.

Hoewel staatsziekenhuizen patiënten met griepsymptomen gratis behandelen, worden dokters en privéklinieken overstelpt met mensen die bezorgd zijn dat ze de symptomen vertonen.

Verrassend genoeg zijn ook verhuurders van dvd’s bij de gelukkigen. De overheid heeft 33 miljoen studenten en leerlingen aangeraden thuis te blijven, en die huren massaal dvd’s. Sommige privéscholen sturen via e-mail wel huiswerk naar hun leerlingen, en ook universiteiten moedigen hun studenten via publieke mededelingen aan om projecten en papers uit te werken.

Restaurants en toerisme



President Felipe Calderón heeft bij het afroepen van de gezondheidsnoodtoestand de tijdelijke sluiting bevolen van gelegenheden waar veel mensen samen komen, zoals bioscopen, scholen en musea. Daarna sloten ook steeds meer winkelcentra, bars, discotheken en restaurants. Dinsdag verbood Mexico-Stad restaurants om klanten in de zaak te bedienen, ze mogen wel nog aan huis leveren.

Voorzitter Francisco Mijares van de Nationale Kamer van de Voedings- en Restaurantindustrie noemde het verbod de “genadeslag” voor de zaken in de hoofdstad, die al erg leden onder de recessie. De maatregel zet de ongeveer 450.000 werknemers van zo’n 35.000 restaurants tijdelijk zonder werk. Het gaat in 95 procent van die zaken om kleine of micro-ondernemingen.

Ook standhouders die op straat etenswaar verkopen voelen de gevolgen. Vier grote eigenaars van voedingsstandjes in Polanco, het zakendistrict van Mexico-Stad, zeggen dat hun verkoop de voorbije dagen met de helft is verminderd. Veel regelmatige klanten gaan niet naar hun werk, of zijn extra voorzichtig in wat ze eten.

Het Mexicaanse toerisme – de tweede grootste pijler van de Mexicaanse economie na olie-export – wordt zwaar getroffen door de gezondheidscrisis. Duizenden buitenlanders hebben hun vlucht afgezegd en Cuba heeft het luchtverkeer met Mexico stopgezet. Ook cruiseschepen schrappen de geplande bezoeken aan het land. In de Mexicaanse hoofdstad alleen al zouden bedrijven in totaal 43,8 miljoen euro per dag aan inkomsten mislopen. Volgens Arturo Mendicuti, voorzitter van de stedelijke Kamer van Koophandel, Diensten en Toerisme, is dat een daling van 36 procent van de dagelijkse inkomsten. Hij wijst erop dat de berekening is gemaakt voor de stad de restaurants verbood klanten te ontvangen.

Economie



De epidemie brengt daarmee een slag toe aan een economie die het al moeilijk had. Nog voor de uitbraak wezen voorspellingen uit dat het Mexicaanse bruto binnenlands product (bbp) zou krimpen. Het Internationaal Monetair Fonds had het over 3,7 procent, de Mexicaanse regering over 2,8 procent. Volgens waarnemers zal de epidemie de inkrimping versterken met 0,5 tot 1,5 procent.

Hoe langer de gezondheidscrisis aanhoudt, hoe zwaarder ze zal doorwegen op de economie, zegt econoom Ángel Vega. Grote bedrijven als Coca Cola, Procter & Gamble en Johnson & Johnson, waarvan de meesten met kantoren in Polanco, hebben hun kaderleden opgedragen om indien mogelijk van thuis uit te werken. Andere werknemers kregen toelating om thuis te blijven om voor hun kinderen te zorgen nu die niet naar school kunnen.

Hoewel wetenschappers verzekeren dat de consumptie van varkensvlees geen verhoogd risico meebrengt, hebben China, Kroatië, Indonesië, Libanon, Rusland, Zuid-Korea, Thailand, Oekraïne en Ecuador al een of andere beperking op de import van Mexicaanse varkens of vlees ervan opgelegd.

Ramiro Tovar, directeur economische studies en economische regelgeving van het Mexicaanse Autonoom Technologisch Instituut vertelde aan de lokale pers dat de impact van de epidemie een daling van het BNP met 1,5 procent teweeg kan brengen. Hij vergeleek de situatie met die in Azië tijdens de vogelgriepepidemie van vijf jaar geleden. “Deze vermindering komt niet door een opschorting van de economische activiteiten gedurende enkele weken in Mexico-Stad en de omgeving. Het effect dat de epidemie gedurende de rest van het jaar zal hebben op het gedrag van consumenten en investeerders is van belang,” zei Tovar.

“Door de epidemie is de situatie in Mexico zonder precedent”, zegt Ángel Vega. “Je moet geen expert zijn om te voorspellen dat ons land er economische problemen door zal ondervinden.” Volgens minister van Financiën Augustin Carstens zijn de zwaarst getroffen bedrijven de theaters, bioscopen, discotheken, hotels en restaurants in het land. Al zei hij dat het nog te vroeg is om de omvang van de impact te meten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.