“Griep is uitvinding van regering”

Sommige politici en bloggers in Mexico geloven niet veel van de mededelingen en waarschuwingen in verband met de griepepidemie die de Mexicaanse overheid de hele dag door verspreidt. Volgens hen is er een verborgen agenda.
De regering wil de aandacht van de bevolking afleiden van de economische crisis, zegt Yeidckol Polevnsky, een senator van de linkse partij PRD. Ricardo Monreal, een parlementslid van de veel kleinere Partij van de Arbeid, gelooft dat de draconische maatregelen tegen de griep paniek moeten zaaien en zo de regeringspartij politieke winst moeten opleveren.

Geruchtenmolen


Op straat en op het internet doen nog veel andere geruchten de ronde over de noodtoestand, de sluiting van scholen en restaurants en andere nooitgeziene maatregelen die de uitbreiding van de ziekte moeten tegenhouden. Het Mexicaanse blog Escombrismo suggereert dat de epidemie deel uitmaakt van een Amerikaans plan om met instemming van de Mexicaanse overheid de bevolking in Mexico terug te dringen en een dictatuur te vestigen. Er circuleren ook e-mails waarin beweerd wordt dat het virus gemaakt werd door producenten van geneesmiddelen, die nu hun winst uittellen.
Andere geruchten schieten dan weer naar de andere kant door. Sommige e-mails waarschuwen dat het nieuwe virus zo agressief is, dat het enkele uren na de besmetting al tot de dood leidt. Volgens die versie koos de Wereldgezondheidsorganisatie aanvankelijk voor de naam ‘varkensgriep’ omdat die onschuldige omschrijving kon helpen “wereldwijde paniek” te voorkomen.
“Ik heb van een arts gehoord dat je binnen de vijf uur sterft als je het virus binnenkrijgt”, zegt Alberto de la Rosa, een bewaker van een appartementsgebouw in Mexico-stad. “Ik maak me echt zorgen. Ik denk dat we er allemaal aan gaan.”
Ook oplichters proberen van de ongerustheid te profiteren. Een obscuur laboratorium in de hoofdstad biedt voor amper 500 peso (28 euro) een vaccin aan dat zou beschermen tegen de ziekte.

Overheidscommunicatie


Aan meer betrouwbare informatie is er gelukkig ook geen gebrek. Radio- en televisiestations herhalen tot vervelens toe wat je kan doen om besmetting te vermijden en geven uitleg over de nieuwe griepvariant. De overheid laat dagelijks weten welke nieuwe maatregelen ze getroffen heeft en hoe de aantallen besmettingen en dodelijke slachtoffers evolueren.
De coördinatie van de betrokken overheidsinstanties is niet perfect en er werden af en toe ook uiteenlopende cijfers verspreid, maar al bij al is de overheidsvoorlichting goed, vindt communicatie-expert José Carreño van de Universidad Iberoamericana.
Gezondheidsexperts oordelen dat de maatregelen die Mexico tot hiertoe heeft getroffen, op tijd kwamen en niet overdreven zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.