Groeiende frustratie over Birma

‘Birma stevent op een nog grotere tragedie af indien we onze hulpacties niet snel kunnen ontplooien’. Dat zegt een ontgoochelde John Holmes, de noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, over de situatie in Birma. De VN heeft de noodhulp aan Birma stopgezet nadat een lading hulpgoederen van het Wereldvoedselprogramma in beslag genomen zijn door de militaire junta.
‘De frustratie groeit omdat het humanitaire antwoord op de ramp vertraagd wordt door moeilijkheden om het land binnen te komen’, zei hij. ‘Het wordt wanhopig’. Holmes ziet slechts een klein beetje vooruitgang in de toegangsmogelijkheden tot het land, maar zelfs dat is te weinig om de hulp goed op gang te brengen.
De voedselpakketten en hulpgoederen die door het Wereldvoedselprogramma van de VN per vliegtuig naar Birma gestuurd zijn, blijken tot overmaat van ramp vanochtend in beslag genomen door de militaire junta. De VN heeft de hulpzendingen voorlopig opgeschort: ‘Er rest ons geen andere keuze’, zeggen VN-medewerkers op de site van The Irrawaddy.
Noeleen Heyzer van de Sociale Commissie voor Azië en de Stille Oceaan (ESCAP) zegt dat er maar weinig tijd meer rest om de verspreiding van ziektes tegen te gaan die het dodental nog verder zal doen oplopen. Heyzer spoort de autoriteiten nogmaals aan om snel visa uit te reiken zodat de hulp zo snel mogelijk de slachtoffers kan bereiken.
De cycloon Nargis, die vorige zaterdag door Birma trok, heeft al minstens 23.000 doden geëist en nog eens duizenden mensen zijn vermist. Zo’n anderhalf miljoen mensen zouden op de een of andere manier getroffen zijn door de doortocht van Nargis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.