Groeiende steun voor opheffing reisverbod naar Cuba

Steeds meer Amerikaanse congresleden en senatoren van zowel Republikeinen en Democraten zijn ervan overtuigd dat het reisembargo tegen Cuba moet worden opgeheven. De passage uit de befaamde Helms-Burton Act uit 1966 heeft Fidel Castro niet uit het zadel gekregen en beperkt nodeloos de reisvrijheid van Amerikaanse burgers, zo luidt het. Senaat en Congres stemmen in september over een voorstelling tot opheffing, maar moeten op sterk verzet rekenen van het Witte Huis. Bij de verkiezingen in 2004 zou het resultaat in de VS-staat Florida immers opnieuw cruciaal kunnen zijn.



Wanneer het tot een stemming komt, staan we er goed voor, zegt Republikeins congreslid Jeff Flake uit Arizona, sponsor van de Export Freedom to Cuba Act, Naar Cuba reizen is een kwestie van vrijheid. We keuren de recente arrestaties in Cuba af, maar het reisverbod heeft intussen zijn ondeugdelijkheid bewezen. We moeten Cuba hard aanpakken met Amerikaanse waarden. Daarom moeten we vrijheid kunnen exporteren.

Vorig jaar stemde een meerderheid van de volksvertegenwoordigers voor de opheffing van het embargo, maar sneuvelde een gelijkaardig voorstel in de senaat. Dit jaar wordt in beide kamers hetzelfde voorstel gepresenteerd. Het initiatief van 59 volksvertegenwoordigers en 23 senatoren van zowel Republikeinen als Democraten krijgt de steun van mensenrechtenorganisaties en de jongere generatie van Cubaanse Amerikanen.

Recente peilingen bij Amerikanen van Cubaanse origine toonden aan dat wie jonger is dan 45 jaar meer bezorgd is om de levenskwaliteit in het zuiden van Florida dan om het politieke lot van Fidel Castro. Meer dan de helft van de bevraagden is voorstander van een dialoog tussen Cubanen in ballingschap en vertegenwoordigers van het regime in Havana. Tien jaar geleden was dat nog maar twintig procent.

De Amerikaanse president George Bush wil evenwel niet weten van een opheffing van het embargo. Volgens critici is die onverzoenlijkheid vooral ingegeven door electorale overwegingen. In het Witte Huis werken veertig erg invloedrijke radicale Cubaanse Amerikanen. De president weet dat Florida cruciaal was bij de laatste verkiezingen en wil stemmen winnen door de reisbeperkingen nog te verstrengen, zegt een woordvoerder van de Interreligious Foundation for Comunity Organisation (IFCO).

Sinds Bush aan de macht kwam, kregen 1200 Amerikanen een boze brief in de bus van het Office of Foreign Assets Control omwille van een illegale reis naar Cuba. De regering probeert ook het uitwisselingsprogramma people to people stop te zetten, omdat het de op één na grootste legale manier is waarop Amerikanen naar Cuba kunnen reizen. Senator Byron Dogan, een Democraat uit North Dakota, vindt die aanpak onzinnig. Het OFAC zou beter de financiering van terroristen nagaan in plaats van Amerikaanse toeristen lastig te vallen.

In 2002 reisden 200.000 Amerikanen naar Cuba, van wie 40.000 zonder officiële toestemming. Onlangs kwam in Havana de jaarlijkse vrijwilligerskaravaan van IFCO/Pastors for Aid aan met 80 ton humanitaire hulp. De vrijwilligers uit de Verenigde Staten, Mexico en Canada weigeren toestemming te vragen voor hun reis, omdat ze dat als een inbreuk op het grondwettelijk recht om vrij te reizen beschouwen. De Helms-Burton Act is volgens hen een immorele wet die pijn en lijden berokkend aan onschuldige Cubanen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.