Groene arbeider zoekt waardig werk

De toenemende populariteit van hernieuwbare energie kan tegen 2030 wereldwijd meer dan twintig miljoen banen opleveren. Tegen dan zal er per jaar ongeveer 2.740 miljard dollar omgaan op de markt voor milieuvriendelijke producten en diensten, schatten de VN. Maar de internationale vakbeweging waarschuwt dat de overschakeling naar een groene economie op een rechtvaardige manier moet gebeuren.
De vergroening van de economie kan tientallen miljoenen banen opleveren, zegt het Milieuprogramma van de VN (UNEP) in een nieuw rapport. “Koolstofarme, zuinige en schone technologieën worden de winnaars in de nieuwe economie die zich begint af te tekenen”, maakt UNEP-baas Achim Steiner zich sterk.
In Duitsland steeg het aantal arbeidsplaatsen in de bouw en de plaatsing van windturbines, zonnepanelen en andere toepassingen van hernieuwbare energie van 66.600 in 1998 tot 259.100 in 2006. Wereldwijd telde de industrietak in 2006 meer dan 2,3 miljoen werknemers. Ook landen als China en Brazilië profiteren daar sterk van. Andere veelbelovende groene sectoren zijn recyclage, openbaar vervoer, ecologisch bouwen en duurzame land- en bosbouw.

Niet allemaal groen wat blinkt


Het rapport, “Green Jobs: Towards Decent Work in a Sustainable, Low-Carbon World” (Groene banen, naar waardig werk in een duurzame, koolstofarme wereld) werd mee geschreven door de Internationale Vakbondsfederatie (ITUC) en de Internationale Organisatie van Werkgevers (IOE).
Met name de vakbonden plaatsen kanttekeningen bij de mooie groene wereld die aan het ontstaan is. In de eerste plaats dreigen de nieuwe groene banen een druppel op een gloeiende plaat te worden. Wereldwijd verdienen 1,3 miljard mensen nog te weinig om aan de armoede te ontsnappen. De overgang naar een groene economie verloopt veel te traag om de gigantische problemen van werkloosheid en armoede op te lossen. Bovendien gaan er in niet-duurzame bedrijven banen verloren. 
De ITUC pleit daarom voor een “rechtvaardige overgang”. “Werknemers die het slachtoffer worden van de vergroening, moeten kunnen rekenen op sociale bescherming en begeleiding”, zegt Guy Ryder, de secretaris-generaal van de ITUC. Volgens hem moeten overheden, werkgevers en vakbonden nauwer gaan samenwerken, beter plannen en gericht investeren om de evolutie naar een groene economie op een sociaal aanvaardbare manier te doen verlopen.
Tegelijk moet er aandacht zijn voor de kwaliteit van de nieuwe, groene banen. Die zijn niet per definitie goed, waarschuwt Juan Somavia, de directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Met name bij afvalverwerking en recyclage komt er veel gevaarlijk en vuil werk kijken. Nogal wat bedrijven in die sector proberen de prijs te drukken ten koste van het milieu en de gezondheid van hun arbeiders.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.