Groenlandse gletsjers dumpen ijs toch niet zo snel in zee

De gletsjers in Groenland dumpen hun ijs niet zo snel in de oceaan als men had gedacht. Maar ze smelten nog snel genoeg om de zeespiegel te doen stijgen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat tien jaar heeft geduurd.

Als gevolg van smeltend gletsjerijs gaat het zeeniveau zeker stijgen, maar de worstcasescenario’s van gletsjers die ineens massaal ijs in zee dumpen lijken “niet waarschijnlijk”, zegt onderzoekscoördinator Twila Moon, gletsjerexpert aan de Universiteit van Washington in Seattle.

De studie, die in het jongste nummer van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science staat, ging na hoe snel tweehonderd Groenlandse gletsjers richting oceaan bewegen, waar ze hun ijs in het water storten. De onderzoekers deden dat door satellietfoto’s van 2000-2001 tot 2010-2011 met elkaar te vergelijken.

Ze stelden vast dat de gletsjers inderdaad sneller zijn gaan bewegen in die tien jaar, gemiddeld met 30 procent. Maar ze ontdekten tegelijk dat er bijzonder grote verschillen zijn tussen de gletsjers. Bij sommige bleef de snelheid constant, andere versnelden, nog andere versnelden eerst en vertraagden dan weer. De oorzaak van die verschillen is niet duidelijk.

Vier jaar geleden meldde een studie in Science dat de zeespiegel tegen 2100 tot een halve meter kon stijgen als gevolg van de Groenlandse gletsjerbewegingen. Die prognose gebeurde onder meer op basis van het gedrag van de enorme Jakobshavn-gletsjer, die plotseling zijn snelheid verdubbeld had en dus meer ijs in de oceaan was gaan dumpen.

Die Jakobshavn-gletsjer blijkt nu niet nog sneller gegaan te zijn.

Twila Moon waarschuwt wel dat de metingen slechts over een periode van tien jaar gaan en dat is een relatief korte periode.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.