Grondspeculanten dragen steentje bij tegen woestijnvorming

Wie Niger zegt, denkt in de eerste plaats aan een grote zandbak: niet meteen een paradijs voor grondspeculanten. Toch doen investeerders er goede zaken met stukken woestijn die ze opkopen, weer leefbaar maken en voor een veel hogere prijs doorverkopen. De bezigheid zorgt voor welkome werkgelegenheid in het straatarme land.
“Een stuk land dat voor 50.000 CFA (76 euro) wordt gekocht en bewerkt, levert drie jaar later 150.000 CFA (228 euro) op”, zo staat in het rapport “Sahel Studies” dat vorig jaar werd gepubliceerd na een workshop van specialisten over woestijnvorming in de Nigeraanse hoofdstad Niamay. De grond wordt ondermeer vruchtbaar gemaakt door halfcirkelvormige afwateringsreservoirs en stenen muren te bouwen.
De grondspeculatie is een goede zaak voor kapitaalbezitters, die de gronden kopen van de arme en kwetsbare delen van de bevolking. Maar de inwoners van nabijgelegen dorpen doen er ook hun voordeel bij. De actieve vastgoedmarkt heeft een nieuw beroep van “landrestaurateur” doen ontstaan dat relatief goed betaalt.
In een land waar 60 procent van de mensen moeten rondkomen met minder dan een dollar per dag, verdient een landhersteller er twee tot drie. Er is het hele jaar door werkgelegenheid en heel wat mensen pikken indirect een graantje mee. Ze verkopen hamers, schoppen of houwelen. “Vooral vrouwen ontwikkelen – naast de landbouw – activiteiten die hen toelaten iets bij te verdienen: ze verkopen hout of maaltijden”, staat in het rapport “Sahel Studies”.
De voorbije tien jaar is op die manier al 250.000 hectare land opnieuw bruikbaar gemaakt. Ook de regering van Niger draagt haar steentje bij met een project van 1,6 miljoen euro om 8000 hectare terug te winnen op de woestijn, 1000 hectare in elk van de acht provincies.
Geograaf Yamba Boubacar van de universiteit van Niamey waarschuwt niettemin voor overdreven optimisme: “Er zijn ook plaatsen waar projecten zijn mislukt en de erosie van vruchtbaar land opnieuw is begonnen”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.