Grootschalig onderzoek moet levensstandaard en gezinssituatie Cubanen blootleggen

Cuba bereidt zich voor op een grote volkstelling, de eerste sinds 21 jaar, die nu al ‘het onderzoek der onderzoeken’ wordt genoemd. Die moet een gedetailleerd beeld geven van de gevolgen van het uiteenvallen van de Sovjetunie en de daaropvolgende crisis voor de Cubaanse gezinnen. De telling wil licht werpen op de verschuivingen in wooncomfort, arbeidssituatie, samenstelling van het gezin en veel meer. Deze week worden meer dan drie miljoen brochures verspreid die de bevolking informeren over het onderzoek en die ook al de vragenlijst bevatten. De overheid trekt, 6,4 miljoen dollar en 40 miljoen pesos uit voor het onderzoek.






“Sinds 1981, het jaar van de laatste volkstelling, hebben de inwoners van Cuba enorme omwentelingen meegemaakt”, verduidelijkt Juan Carlos Alfonso, de nationale directeur van de Volkstelling. De jaren 80 waren gekenmerkt door stabiliteit, maar in de jaren 90 volgde een zware crisis met hoge werkloosheid, de opkomst van arbeid voor eigen rekening, minder constructiewerken en algemene schaarste. De Cubanen werden geconfronteerd met een hoge inflatie, de legalisering van de dollar en de opkomst van de dollarwinkels. Heel wat mensen trokken van het platteland naar de steden of vluchtten naar het buitenland, meestal de Verenigde Staten. De spanning bereikte een hoogtepunt in augustus 1994 met een massale uittocht van 30.000 Cubanen. Wat dat voor concrete gevolgen had voor de levenssituatie van de gewone Cubaan moet duidelijk worden tussen 7 en 16 september wanneer het onderzoek in het hele land wordt uitgevoerd door daarvoor speciaal opgeleide studenten. Die zullen de Cubaanse gezinnen technische vragen voorleggen over de staat van hun woning, het aantal mensen dat samenleeft, het aantal slaapkamers. Om de levensstandaard verder te preciseren wil men ook weten welke brandstof gebruikt wordt om te koken, of men stromend water en riolering heeft, en of het gezin al dan niet elektrische apparaten bezit zoals een radio, televisie, ijskast, wasmachine, telefoon, computer, strijkijzer, airconditioning enz; Nieuw in de volkstelling is de vraag of een persoon een fysieke of mentale handicap heeft, belangrijke informatie voor de uitbouw van de sociale programma’s van het land. De volkstelling wil ook weten hoeveel mensen werken, op zoek zijn naar werk of meerdere jobs combineren, en of ze al dan niet een job uitoefenen die aansluit bij hun opleiding. Ze moet ook concretere demografische gegevens verzamelen over de vergrijzing van Cuba, waar meer dan 14 procent van de bevolking ouder is dan 60. Andere vragen moeten dan weer een gedetailleerder beeld schetsen van de interne migratie, het aantal mensen dat ongehuwd samenwoont, de toenemende rol van vrouwen als gezinshoofd en de gezinssamenstelling per huidskleur. Deze volkstelling is de 18de in de geschiedenis van Cuba. De allereerste vond plaats tussen 1774 en 1775. Sommige inwoners hebben al hun vrees geuit dat het onderzoek zal gebruikt wordt om illegaliteiten op te sporen. Volgens Alfonso is dat uitgesloten. Hij verzekert dat alle gegevens vertrouwelijk behandeld zullen worden. “De informatie kan enkel voor dit onderzoek zelf gebruikt worden”. Na één maand moeten de eerste gegevens al bekend zijn, tegen juli 2003 wordt het definitieve rapport verwacht.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.