"Grootschalige houtproductie voor energie doet uitstoot toenemen"

Als we massaal bossen gaan planten en vervolgens rooien om er biomassa van te maken, dan zal dat de uitstoot van broeikasgassen vergroten. Tot die conclusie komt een internationaal team van wetenschappers.

Hout is een interessante energiebron want het is hernieuwbaar. Maar is het ook schone
brandstof?

Steeds vaker gaat men bossen aanplanten, zogeheten korteomloopbossen, om er biomassa, dus energie uit te halen. Tot nog toe ging men ervan uit dat dit minstens klimaatneutraal zou zijn: de uitstoot van broeikasgassen neemt niet toe, misschien neemt ze zelfs af.

Fout, zeggen wetenschappers nu. Men vertrekt van verkeerde veronderstellingen, stellen ze in een studie, die in het vaktijdschrift GCB Bioenergy is verschenen.

Als deze tak van de biomassa-industrie fors zou groeien, dan gaan allerlei problemen opduiken. Zo zal men de bossen steeds vroeger moeten rooien, zal er bodemerosie optreden en zal de bosbiodiversiteit dalen.

“Uiteindelijk zal de uitputting van de bodemvruchtbaarheid de productie niet-duurzaam maken en bemesting vragen, wat op zijn beurt de uitstoot van broeikasgassen vergroot als gevolg van N2O-emissies. De grootschalige productie van bio-energie uit bosbiomassa is daarom niet duurzaam en ook niet broeikasgas-neutraal.”

Lachgas

N2O (distikstofmonoxide of lachgas) is een krachtig broeikasgas dat samen met gassen als CO2 en methaan verantwoordelijk wordt gehouden voor de klimaatwijziging. Het grootste deel van de door de mens veroorzaakte N2O-uitstoot komt van de landbouw, via dierlijke mest en (stikstofhoudende) kunstmest.

De onderzoekers van het Duitse Max Planck-instituut voor Biogeochemie en universiteiten in Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk gingen na wat er kan gebeuren als minstens 20 procent van alle energie ter wereld uit bosbiomassa zou komen. “De kans is groot dat de voorgestelde strategie zijn belangrijkste doelstelling, de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, niet haalt”, besluiten ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.