Grote artsenroof in Afrikaanse ziekenhuizen

De Angelsaksische wereld haalt de ziekenhuizen in Afrika genadeloos leeg. Van elke zeven artsen die hun opleiding kregen in zwart Afrika, werkt er nu minstens één in de VS, Groot-Brittannië, Australië of Canada. Dat blijkt uit een studie die vorige week werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, een Amerikaans vaktijdschrift voor medici.



Voor sommige Afrikaanse landen komt het vertrek van geneeskundigen neer op een echte aderlating. Dertig procent van de Ghanese artsen werkt nu bijvoorbeeld in één van de vier rijke Engelstalige landen. De medische brain drain heeft dramatische gevolgen. De meeste Afrikaanse landen hebben zelf te weinig medisch personeel om in alle plattelandsgebieden zorgen te verstrekken en om uitdagingen als de aids-epidemie het hoofd te bieden.

Ook Azië en sommige Caribische landen helpen de ziekenhuizen in de VS, Groot-Brittannië, Australië en Canada recht houden. In de vier landen werken bijna 60.000 Indiase, ruim 18.000 Filipijnse en nagenoeg 13.000 Pakistaanse artsen. Maar in verhouding met het aantal artsen in Azië, weegt de medische hersenvlucht er niet zo zwaar door als in Afrika en de Cariben. Ironisch genoeg halen de VS ook veel medisch personeel in Canada, waardoor dat land zelf internationaal op zoek moet om de gaten in zijn gezondheidssysteem te stoppen.

Fitzhugh Mullan, de auteur van de studie, onderzocht de emigratie van medisch personeel uit 120 landen met minstens 1.000 artsen naar de VS, Groot-Brittannië, Australië en Canada. Kleinere landen werden niet onderzocht, al ligt de emigratie daar vaak nog hoger. Er werken bijvoorbeeld meer Liberiaanse artsen in Noord-Amerika en Groot-Brittannië dan in eigen land.

De rijke Engelstalige landen zouden niet zonder buitenlandse artsen kunnen - gemiddeld een kwart van hun geneesheren komt van overzee. Problematisch is vooral dat ze overwegend een toeloop van artsen krijgen uit ontwikkelingslanden. Groot-Brittannië haalt driekwart van zijn medische gastarbeiders uit arme landen. Ook in landen als Frankrijk en Portugal werken artsen uit Afrika, maar de cijfers voor de Angelsaksische landen liggen veel hoger.

Groot-Brittannië en de VS kampen met een groot gebrek aan medisch personeel, en dat wordt almaar erger. Volgens het New England Journal of Medicine zullen de VS tegen 2020 200.000 artsen en 800.000 verpleegkundigen tekort komen. Volgens Mullan, een professor aan de George Washington Universiteit in Washington DC, moeten de VS dringend voor meer studieplaatsen voor geneeskundigen zorgen.

Afrikaanse en andere arme ontwikkelingslanden kunnen elke arts goed zelf gebruiken. De uitgevers van het New England Journal of Medicine schatten dat zwart Afrika naast de 600.000 artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen die er nu werken, nog eens een miljoen goed opgeleide gezondheidswerkers nodig hebben om de hele bevolking te bereiken. Aids, malaria en ziekten die het gevolg zijn van ondervoeding en slecht drinkwater stellen de Afrikaanse gezondheidszorg voor een grote uitdaging. De Afrikaanse landen zouden meer hulp uit het buitenland moeten krijgen in plaats van hun beste artsen te verliezen, argumenteert Mullan.

Migratie heeft niet alleen nadelen. De Wereldbank publiceerde vorige week een rapport waarin de enorme financiële overdracht van migranten naar het thuisfront wordt benadrukt. Geëmigreerde artsen sturen ook geld naar huis, en collega’s in hun land profiteren soms van hun contacten en kennis. Maar experts zijn het erover eens dat de negatieve effecten overwegen. De Wereldgezondheidsorganisatie werkt aan een actieplan dat arme landen moet helpen genoeg gezondheidswerkers in eigen land te houden. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.