Gsm's helpen bij gezinsplanning

De explosieve groei van het gsm-gebruik in ontwikkelingslanden biedt een unieke kans aan gezondheidswerkers om de bevolking te informeren over gezinsplanning.
“Het aantal gsm-abonnees stijgt in een razend tempo”, zegt David Cantor van onderzoeksbureau ICF Macro. “In 2006 werd het totale aantal gebruikers nog geschat op 2,5 miljard, maar dat cijfer zal naar alle verwachting groeien tot 3,3 miljard tegen 2010.” Vooral in Azië, het Midden-Oosten en Afrika is die groei het sterkst.
Cantor is een van de deelnemers aan de Internationale Conferentie rond Gezinsplanning in de Oegandese hoofdstad Kampala deze week. Hij ziet een groeiende interesse van de gezondheidssector in het enorme succes van mobiele communicatie. Er zijn al verschillende voorbeelden: in Kenia krijgen gsm-gebruikers informatie over gratis onderzoeken en kunnen ze via een vraag-en-antwoordsysteem gevoelige medische vragen stellen. In Zuid-Afrika en Botswana bestaan systemen om patiënten eraan te herinneren op het juiste tijdstip een geneesmiddel te nemen.
Ook Jamaica Corker van Population Services International (PSI), een programma rond ziektes als hiv/aids en malaria, is overtuigd van de mogelijkheden. Ze geeft het voorbeeld van een project in de Democratische Republiek Congo waar gsm-gebruikers naar een gratis nummer kunnen bellen om informatie te krijgen over gezinsplanning. PSI runt er sinds 2005 een callcenter met speciaal opgeleide operatoren die de nodige informatie kunnen geven of de beller doorverwijzen naar een gezondheidscentrum in de buurt.

Mannen


“Aanvankelijk was het project vooral bedoeld om vrouwen te bereiken, maar we hebben geleerd dat mobiele communicatie een prima manier is om mannen kennis te doen maken met gezinsplanning”, zegt Corker. “Omdat mannen de meerderheid van de gsm-gebruikers uitmaken, bellen ze vaak in naam van hun vrouw of vriendin en krijgen ze zo ook de nodige informatie.”
Nu de kostprijs van de mobiele communicatie gestaag daalt, denkt Cantor dat er nog snellere ontwikkelingen in de sector mogelijk zijn. Zo worden gsm’s al niet enkel meer gebruikt om informatie over gezinsplanning te geven, maar ook om patiënten op te volgen en gegevens te verzamelen of om te communiceren met gezondheidswerkers, onderzoekers en patiënten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.