Guatemala decimeert mangrovewouden

Guatemala is sinds de jaren vijftig 60 procent van zijn mangrovewouden kwijtgespeeld. De ecologisch bijzonder waardevolle kustbossen moeten wijken voor hotels, kweekvijvers voor garnalen en palmplantages voor de productie van biobrandstoffen.
“Vroeger had je hier een echt mangrove-oerwoud”, zegt Francisco Vásquez, een hotelmanager in Jutiapa, een departement aan de kust van de Stille Oceaan. “Maar sinds de komst van de garnalenkwekers is hier het grootste deel van de mangroven verdwenen.” De resterende natuurgebieden hebben volgens Vásquez te kampen met sedimentatie, terwijl de visbestanden en allerlei andere diersoorten sterk achteruitgingen. Mangrovebossen vormen een broedkamer en een rijk voedselgebied voor veel schaaldieren, vissen en vogels.

Alle bossen doen het slecht in Guatemala. Volgens een studie van de groene denktank Savia is Guatemala de afgelopen vijftig jaar twee derde van zijn oorspronkelijke bosoppervlakte verloren. Elk jaar gaan er nog 73.000 hectaren voor de bijl, al zijn bossen essentieel voor de waterhuishouding in het tropische land en houden ze in de bergachtige gebieden ook erosie en aardverschuivingen tegen.

Aanslag op welvaart en veiligheid



De verwoesting van de mangrovewouden heeft nog meer nadelen. Mangrovewouden vormen een ideale paaiplaats voor belangrijke vissoorten, werken als grote filters, houden de verzilting van de bodem en de erosie van de kust tegen en vormen een bescherming tegen stormweer.

“Vroeger werden veel mangrovegebieden opgeofferd voor de aanleg van garnalenvijvers, voor katoenvelden en suikerriet- en palmplantages. Meer recent is daar ook de bouw van grote hotels bijgekomen”, zegt Carlos Salvatierra van Savia. Ondernemers in afgelegen gebieden schrikken er niet voor terug ook de bomen in beschermde gebieden te rooien.  

Sinds 1950 is in Guatemala al 26.500 hectare van de unieke kustbossen verdwenen, schatten de auteurs van een onderzoek uit 2008. Er schiet nog 17.000 hectare over, vooral aan de kust van de Stille Oceaan.   

De Guatemalaanse regering was van plan de budgetten van het ministerie van Milieu en van de Nationale Raad voor Beschermde Gebieden op te trekken om het toezicht op de resterende bossen in het land te verbeteren. Maar ze moest dat plan laten varen omdat de belastinginkomsten tegenvielen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.