Guatemala: liever armoedebestrijding dan militaire aanpak

Met 97 procent van de stemmen geteld, heeft ex-generaal en havik Otto Perez Molina zijn verlies toegegeven tegen de gematigde centrumlinkse presidentskandidaat Alvaro Colom. Colom belooft een duurzame aanpak tegen het straatgeweld.

Tijdens een eerste ronde van de presidentsverkiezingen in september behaalden Colom en Perez een grote voorsprong op twaalf andere kandidaten, waaronder nobelprijswinnaar en Maya-activist Rigoberta Menchu. De ‘Nationale Eenheid van Hoop’ van zakenman Colom beloofde een toename van jobs, juridische hervormingen en een verhoging van de sociale uitgaven om het hoofd te bieden aan de armoede in het land, waar meer dan de helft van de bevolking moet rondkomen met minder dan twee dollar per dag.
In Guatemala worden jaarlijks meer dan 5000 moorden gepleegd en worden de straten geteisterd door gewapende bendes. Geen wonder dus dat veiligheid de inzet van de verkiezingen was. Volgens ‘Generaal van de vrede’ Perez waren de invoering van de doodstraf, een toename van het aantal politieagenten en militaire aanwezigheid op straat de oplossing voor het wijdverspreide geweld. Zakenman Colom legde vooral de nadruk op zijn ervaring als vredesbemiddelaar tijdens de burgeroorlog om de kiezers ervan te overtuigen dat hij ook deze keer het geweld op straat zou kunnen doen ophouden.
Colom waarschuwde voor een terugkeer naar een tijdperk van geweld indien het Guatemalaanse volk voor Perez koos, die overigens geen onbesproken oorlogsverleden heeft en in verband wordt gebracht met verschillende bloedbaden tijdens de burgeroorlog. Nadat Perez eerder vandaag zijn nederlaag toegaf, deelde hij mee een ‘constructieve oppositie’ te voeren, waarna hij benadrukte te willen blijven vechten tegen straffeloosheid.
Ook bij de aanloop naar de verkiezingen was het geweld alomtegenwoordig: meer dan vijftig activisten kwamen om bij politiek geweld. Een troepenmacht van 30.000 politieagenten en soldaten diende afgelopen zondag de veiligheid te garanderen tijdens de laatste ronde van de presidentsverkiezingen. Onder het toezicht van 20.000 nationale en internationale waarnemers brachten meer dan drie miljoen Guatemalanen hun stem uit, waarbij geen enkel incident gerapporteerd werd.   

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.