Guatemala weet geen raad met elektronisch afval

Guatemala weet geen raad met zijn elektronisch afval. Daardoor vormt e-waste een steeds grotere bedreiging voor mens en milieu, waarschuwen experts. Ondertussen blijft het aantal mobiele telefoons duizelingwekkend snel groeien.

Guatemala beschikt niet eens over algemene normen voor de behandeling van vast afval. Computers, mobiele telefoons, koelkasten en nog een waslijst andere elektronische toestellen eindigen daardoor op een stortplaats of worden achtergelaten in woningen en bedrijven, zonder dat iemand acht slaat op het gevaar van de zwaar vervuilende metalen die ze bevatten, zeggen experts.

Hersenschade

Chroom, kwik, lood, selenium en arseen zijn enkele van de gevaarlijkste componenten in deze apparaten, zegt Mynor España van de Guatemalteekse Vereniging voor Afvalbehandeling en Natuurbehoud, een niet-gouvernementele organisatie die elektronisch afval ophaalt voor verwerking in het buitenland. “Al deze metalen komen vroeg of laat in het water terecht.”

Mogelijke risico’s voor de mens zijn hersenschade, kanker, abortus, dalende vruchtbaarheid en genetische afwijkingen.

Ondertussen groeit de berg elektronisch afval in het Midden-Amerikaanse land razendsnel. De aankoop van mobiele telefoons groeit bijzonder sterk. Het land registreerde vorig jaar al 20,7 miljoen mobiele telefoons terwijl er maar 14 miljoen inwoners zijn. In 2004 waren er nog maar 3 miljoen mobiele telefoons geregistreerd.

Mobiele telefoons

“Mobiele telefoons worden maar zes of negen maand gebruikt want meteen komt er een nieuw model uit”, zegt España. “We zijn een land in ontwikkeling, door de mode, de smaak, de instelling en gewoontes van de mensen consumeren ze meer dan wat ze nodig hebben.”

Bij computers, digitale camera’s en televisietoestellen ziet Guatemala hetzelfde fenomeen.

Volgens een studie van het Guatemalteeks Centrum voor Schonere Productie zal Guatemala tegen 2015 met minstens 13.000 ton gedumpte mobiele telefoons zitten en met minstens 18.600 ton gedumpte computers.

De Nationale Commissie voor de Behandeling van Vaste Afvalstoffen, een overheidsinstelling, schat dat Guatemala slechts 5 procent recycleert van de 7000 ton vast afval die het dagelijks produceert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.