Haïti krijgt nieuwe klap

In Haïti, het armste land van het westelijk halfrond, heeft dinsdagavond een zware aardbeving plaatsgevonden. Naast de enorme materiële schade, wordt ook een hoog aantal slachtoffers verwacht doordat veel gebouwen zijn ingestort.
De aardbeving, met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter, vond plaats op ongeveer vijftien kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. De schade in Port-au-Prince zou het grootst zijn, waar naast vele gebouwen ook het presidentiële paleis gedeeltelijk zou zijn ingestort.
De Verenigde Naties melden dat het hoofdkwartier van de VN-missie in Haïti (Minustah) zwaar beschadigd is. Veel VN-personeel is nog vermist, waaronder Hédi Annabi, de speciale VN-gezant in Haïti. VN-kinderfonds Unicef moet de hulpacties vanuit het kantoor in de Dominicaanse Republiek coördineren, omdat het hoofdkantoor in Port-au-Prince verwoest is.

Chaos


Artsen zonder Grenzen signaleert dat een groot deel van de medische structuren zwaar beschadigd zijn, waaronder het Trinite-ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen zelf. De Belgische hulporganisatie Humedica, die een medisch noodteam naar Haïti stuurt, zegt dat de chaos na de ramp enorm is. Belangrijke figuren binnen de regering zouden omgekomen zijn bij de aardbeving.
‘Het is hier erg chaotisch, overal liggen huizen in puin. Een gigantische stofwolk hangt over de vallei ten zuiden van de hoofdstad. Van alle kanten horen we mensen om hulp roepen. De naschokken duren verder en maken de mensen erg nerveus’, zegt een voormalig medewerker van Oxfam vanuit Port-Au-Prince.
Dirk Vermeyen, die in Haïti woont en werkt, getuigt op zijn blog over de ramp: ‘Hoe meer ik naar beneden reed, richting binnenstad, hoe meer schade. Ik kwam naast winkels en twee scholen, waarvan de verdiepingen als wafels op elkaar gestapeld lagen.’

Natuurrampen


Haïti is het armste land van het westelijk halfrond. Ruim zeven van de negen miljoen inwoners moeten rondkomen met minder dan anderhalve euro per dag. Het land blijft niet gespaard van natuurgeweld, het eiland ligt namelijk in een gebied waar geregeld orkanen voorbijtrekken. In 2008 raasden vier orkanen over het land met bijna duizend doden en miljoenen daklozen tot gevolg.
Door het natuurgeweld heeft Haïti nog nauwelijks bos over. ‘De aftakeling van het milieu maakt Haïti almaar kwetsbaarder voor stormen en overstromingen. In combinatie met de extreme armoede, de zwakke instellingen en de snelle bevolkingsgroei vormen de milieuproblemen een echte tijdbom’, schreef de Internationale Crisisgroep (ICG) in 2009 in een rapport. ‘Ze maken de kans op economische en sociale rampen nog veel groter.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.