Haïtiaanse boeren worden politieke factor

Haïtiaanse boeren organiseren zich om een einde te maken aan de afhankelijkheid van de invoer van voedsel. De voorbije maanden voerden ze overal in het land actie als onderdeel van een politieke campagne om de marginalisering van de plattelandsbevolking te beëindigen en de verwaarloosde Haïtiaanse landbouwsector nieuw leven in te blazen.
De nieuwe boerenalliantie kan een belangrijke factor worden in het politieke landschap en denkt er zelfs over om eigen kandidaten naar voren te schuiven voor de parlementsverkiezingen in april.
Op 12 december rolde de beweging voor het eerst de spierballen toen duizenden boeren afzakten naar de hoofdstad Port-au-Prince. In een betoging riepen ze de regering op om actie te ondernemen en de noodlijdende landbouwsector te reanimeren.
Volgens Prospéry Raymond van de organisatie Christian Aid was de demonstratie “een erg goede manier om de overheid te tonen dat de boerenorganisaties ernstig genomen moeten worden.” Hij denkt echter niet dat de beweging eigen verkiezingskandidaten naar voren zal schuiven. “Hoewel sommige boerenleiders politieke aspiraties hebben, blijven veel bewegingen zweren bij hun politieke onafhankelijkheid”, zegt Raymond. Hij voegt er meteen aan toe dat de beweging wel sterk kan wegen op de verkiezingen. De boeren vormen immers een belangrijk kiesblok waar de kandidaten terdege rekening mee zullen moeten houden.

Brede steun


De boerenorganisaties krijgen in hun oproep de steun van de Nationale Vereniging van Haitiaanse Agronomen (ANDAH). In een nieuwjaarsboodschap riep de ANDAH de regering op om in meer middelen te voorzien voor landbouw, omdat “dat de enige manier is om iets te doen aan de dure levensmiddelen en de voedselveiligheid van de bevolking te garanderen.”
Ook een aantal lokale en internationale niet-gouvernementele organisaties, waaronder Oxfam Intermon, scharen zich achter de boeren. Volgens Maurepas Jeudy van Oxfam Intermon in Haïti is de voedselcrisis te wijten aan de neo-liberale politiek. “Sinds 1986 hebben de opeenvolgende regeringen neoliberale principes toegepast die heel wat schade veroorzaakt hebben. Voor 1986 voldeed lokale rijst aan 80% van de vraag, nu is 80% van de geconsumeerde rijst geïmporteerd. Het is hetzelfde met maïs, bonen en eieren.”

Steeds meer afhankelijk


Ook verminderende oogsten en een sterke bevolkingsgroei speelden mee in de groeiende afhankelijkheid van het land van voedselimport uit het buitenland. In 2008 werd door een abrupte prijsstijging pijnlijk duidelijk welke gevaren dat oplevert.
De arme bevolking was plots niet meer in staat om rijst, bonen of olie aan te kopen. In april braken protesten uit in steden over het hele land, en de regering werd ten val gebracht. In een poging om de rellen te bedaren, zag president René Préval af van zijn neoliberale beleid en subsidieerde hij de invoer van rijst.
In augustus en september kreeg het land echter te maken met tropische stormen die honderden slachtoffers maakten en huizen en infrastructuur vernielden. Haïti lijdt meer dan andere landen in de regio aan de effecten van orkanen door de enorme ontbossing en de erosie van het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.