Haïtiaanse textielarbeiders lopen loonsverhoging mis

De minimumlonen in Haïti stijgen op 1 januari met 12 procent van 3,4 euro naar 3,8 euro per dag. De verhoging zal echter geen gevolgen hebben voor fabrieksarbeiders die officieel 5,1 euro per dag verdienen.

  • Jude Stanley Roy/IPS Arbeidsters produceren T-shirts voor Hanes in een fabriek in de CODEVI Vrijehandelszone in Ouanaminthe, Haïti. Jude Stanley Roy/IPS

Veel van deze arbeiders werken in de kledingindustrie voor westerse ketens zoals bijvoorbeeld Gap en Walmart.

Omgerekend ontvangen de minimumloners nu 42 eurocent per uur . Dat zou vanaf januari verhoogd worden tot 47 eurocent bruto.Recente studies van onder meer de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), toonden aan dat er in tientallen fabrieken eerder sprake was van loonsverlagingen, onder meer door onbetaalde overuren.

“Als er een betoging komt, zal ik erbij zijn”, zegt een textielarbeider die anoniem wenst te blijven. “De baas weet dat ik het niet haal met dit loon.”

Concurrentie

In 2009 stond een verhoging van het minimumloon al op de politieke agenda maar het Haïtiaanse parlement slaagde er toen niet in om de oppositie te weerstaan, volgens WikiLeaks onder druk van de Associatie voor Industrie in Haïti (ADIH) en de Amerikaanse ambassade. Zij stelden dat loonsverhoging de concurrentiepositie van Haïti zou aantasten.

Eind vorige maand kwam er toch een akkoord over een loonsverhoging. Die verhoging is echter veel lager uitgevallen dan de eis van de vakbonden, die inzetten op een dagloon van 8,5 euro (500 Haïtiaanse gourde).

In november gingen zo’n 5000 arbeiders de straat op om hun eisen kracht bij te zetten. Ze schreeuwden “500 gourde! 500 gourde!”. Ook in de hoofdstad Port-au-Prince waren er manifestaties.

Fabrieksdirecties reageerden met een open brief waarin ze stelden dat het competitief blijven van Haïti hun eerste zorg is. In de brief wezen ze hun grote uitdagers aan: Bangladesh, Cambodja en Vietnam, allemaal landen die erom bekend staan hun arbeiders onder slechte omstandigheden te laten werken.

Twee dagen later, op 29 november, werd de loonsverhoging naar 3,8 euro (225 gourde) per dag goedgekeurd.

“Het is een schande” zegt Yannick Etienne van Batay Ouvriye (De strijd van de arbeiders), een organisatie die de eisen van de vakbonden voor betere condities steunt. “De avond voorafgaand aan de goedkeuring hebben we er nog op aangedrongen niet akkoord te gaan met minder dan 300 gourde.”

Ontslag

De 30.000 arbeiders –bijna twee derde van hen is vrouw — die in fabrieken in de vrijhandelszone in Haïti werken, produceren kleding voor onder meer Gap, Kohl’s, Levi’s, Hanes en Walmart.

Een 29-jarige moeder die werkt voor Multiwear factory en T-shirts maakt voor Hanes vertelt dat ze slechts nu en dan 300 gourde krijgt, maar meestal minder. De vrouw ondersteunt haar hele familie maar durft zelf niet al te veel te klagen. “De meeste mensen komen niet opdagen tijdens een manifestatie. Als de baas weet dat je strijdt voor een beter loon, word je ontslagen.”

Een studie uit 2011 van het Amerikaanse Solidariteitscentrum AFL-CIO toonde aan dat een arbeider die in de hoofdstad woont en twee kinderen heeft, minimaal 21 euro per dag (1152 gourde), zes dagen per week, nodig heeft om rond te komen.

Sommige kledingmerken, zoals Fruit of the Loom, hebben onlangs laten weten erop te zullen toezien dat de fabrieken waarmee ze zaken doen, een loon van 300 gourde voor acht uur werk respecteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.