Hamas stelt verzoening met Fatah uit

Hamas heeft de verzoening met Fatah uitgesteld. Het akkoord tussen de rivaliserende Palestijnse facties had morgen (dinsdag) ondertekend moeten worden.
Usama Hamdan, verantwoordelijk voor de internationale relaties in het Hamas-bureau in Beiroet, zei verrast te zijn dat er nieuwe elementen waren geslopen in het akkoord waarvoor Egypte bemiddelt.
“Het nieuwe Egyptische document bevat elementen waarover geen akkoord bestaat en die nooit behoorlijk besproken zijn”, zei Hamdan zondag. “Dat is niet in de geest van verzoening.”
Volgens het akkoord komen er op 28 juni 2010 presidents- en parlementsverkiezingen en worden drieduizend leden van de vroegere, door Fatah geleide veiligheidsdienst in Gaza in hun functie hersteld. Op de uitvoering van het akkoord moet worden toegezien door een gezamenlijk comité dat uit leden van Fatah, Hamas en andere facties bestaat.

Egypte ontkent


Hussam Zaki, woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, ontkent dat het voorstel nieuwe elementen bevat. Het document is opgesteld met “uiterste objectiviteit en integriteit’, zei hij.
“Het eenheidsakkoord is het resultaat van overeenkomsten tussen alle partijen en met ieders goedkeuring. Het document wordt voorgesteld voor ondertekening, niet voor onderhandeling of amendering. Zoals bij onze vorige ervaringen merken we een beweging achteruit in plaats van vooruit.”
Ondertussen zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die vanuit de bezette Westelijke Jordaanoever opereert, dat hij al presidents- en parlementsverkiezingen op 25 januari wil. Zijn mandaat liep af op 9 januari 2009 maar hij verlengde het eenzijdig tot 2010. Ook het mandaat van het Palestijnse parlement loopt volgend jaar af.
De breuk tussen Hamas en Fatah ontstond in 2006. Hamas won toen de parlementsverkiezingen maar door het groeiende geweld tussen beide groeperingen riep president Abbas nieuwe verkiezingen uit, tot groot ongenoegen van Hamas. Sinds midden 2007 controleert het radicale Hamas de Gazastrook en Fatah de Westelijke Jordaanoever.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.