Hardleers Canada belooft opnieuw vermindering CO2-uitstoot

Canada heeft deze week een nieuw plan aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. ‘Turn the Corner’ is het derde klimaatactieplan in minder dan twee jaar. Sinds 1990 nam de Canadese uitstoot toe met 30 tot 35 procent.
‘Turn the Corner’ wil de uitstoot tegen 2020 met 20 procent terugschroeven in vergelijking met 2006. Daarmee schiet Canada wel 11 procent boven de Kyoto-richtlijn uit.
Het nieuwe klimaatplan erkent de noodzaak om actie te ondernemen, maar wijst ook op de noodzaak “om mensen aan het werk te houden.” De doelen van Kyoto worden door de conservatieve regering van premier Stephen Harper als onrealistisch gezien.
Voordat Canada een grote olie-exporteur werd, scoorde het land als een van de besten met betrekking tot het Protocol van Kyoto. Het Kyoto-verdrag legt industrielanden op hun uitstoot tussen 2008 en 2012 terug te brengen tot een niveau van 5 procent onder dat van 1990. Vijfendertig landen stemden in met het verdrag; Canada verbond zich zelfs aan een daling met 6 procent in 2012.
De situatie in Canada veranderde toen het land op grote schaal olie ging winnen uit teerzand in de provincie Alberta. Dagelijks gaan nu twee miljoen vaten ruwe olie naar de VS, om daar verwerkt te worden tot benzine. Het winnen van die olie is een vervuilend proces waarbij veel broeikasgassen vrijkomen. De groei van de uitstoot met 30 tot 35 procent komt dan ook vooral voor rekening van de olie-industrie.
In het nieuwe klimaatplan krijgen bedrijven de keuze hoe ze de emissiedoelen willen bereiken. Dat kan door de uitstoot daadwerkelijk te verminderen, gebruik te maken van mogelijkheden tot emissiehandel of bij te dragen aan een onderzoeksfonds.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.