Heibel over extra belasting voor mijnbedrijven

De Chileense president Ricardo Lagos wil met spoed een wetsvoorstel door het parlement jagen om mijnbedrijven een belasting van drie procent te doen betalen op de verkoop van koper die ze in Chili uit de grond halen. Volgens tegenstanders gaat het om een populistische maatregel die buitenlandse investeerders zal afschrikken. Een prominent vertegenwoordiger van de industriële belangen heeft ontslag genomen uit Lagos’ socialistische partij.

De misnoegde socialist, Enrique Correa, probeerde als lobbyist voor transnationale ondernemingen de extra belasting tegen te houden. Correa is bekend als een architect van de “consensuspolitiek”, een delicate evenwichtsoefening die in de jaren negentig vrede wist te bewaren tussen de verkozen regering en het leger onder leiding van ex-dictator Augusto Pinochet. In de voorbij jaren trad Correa steeds vaker op als belangenbehartiger van onder meer het Spaanse Telefonica, alsook bedrijven in de voedings-, distributie en staalsector.

Lagos heeft het nu blijkbaar tot een breuk met Correa laten komen. Hij gaf het omstreden voorstel het label “extreem dringend” mee, wat betekent dat Kamer en Senaat elk tien dagen hebben om de wet goed te keuren. De president wil zo naar eigen zeggen vermijden dat de “politieke connotaties” van het debat een invloed hebben op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober dit jaar en de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De nipte meerderheid van het “overleg voor de democratie”, een coalitie van de socialistische partij en drie andere formaties, heeft in het parlement in principe niet de vereiste vier-zevendenmeerheid om dit soort wetten goed te keuren. De regering kan evenwel op steun rekenen van enkele vertegenwoordigers van de oppositiepartij “Alliantie voor Chili”. Het gaat om parlementariërs uit het noorden van het land, waar de mijnbouwindustrie is geconcentreerd.

Chili bezit veertig procent van ’s wereld koperreserves en is de grootste exporteur van het erts. De mijnen werden onder Salvador Allende genationaliseerd en onder de dictatuur van Pinochet weer geprivatiseerd. Momenteel is 70 procent van de 4,7 miljoen ton zware jaarlijkse koperproductie in private handen.

“82 procent van de Chilenen is het niet eens met de privatisering van de koperindustrie”, zegt Edgardo Condeza van de socialistische partij. Condeza beroept zich daarvoor op een peiling van een door hem voorgezeten ngo. Chili is een van de weinige landen waar bedrijven voor de exploitatie van de natuurlijke rijkdommen geen concessierechten moeten betalen. Bovendien zijn nergens in zeventien ontwikkelingslanden met een mijnbouwsector de belastingen zo laag als in Chili, zegt Condeza.

Francisco Costabal van de mijnbouwassociatie voorspelt dat de nieuwe maatregel de belastingsdruk zal doen stijgen van 128 miljoen dollar tot 900 miljoen dollar per jaar. Ook het argument dat de extra taks een vergoeding is voor de exploitatie van een niet vervangbare grondstof houdt volgens economen geen steek. “De koperreservers kunnen nog honderd of nog duizend jaar meegaan, dat weet niemand. Belangrijk is hoeveel geld de bedrijven investeren in prospecties en in nieuwe technologieën”, zo schreef analist José Luis Daza in de krant El Mercurio.

Gustavo González

Xml=7

Ref: la if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.