Helft ceo's wil bedrijf volgend jaar groener maken

Een op de twee ceo’s is van plan de ecologische voetafdruk van zijn bedrijf te verkleinen in 2013. Dat blijkt uit een wereldwijde rondvraag bij achthonderd bedrijfsleiders door PricewaterhouseCoopers.

  • CC Intel Free Press Zonnepanelen boven een parking van de vestiging van Intel in Ocotillo, Arizona. Vooral kosten van energie en grondstoffen baren bedrijfsleiders zorgen. CC Intel Free Press

Bedrijfsleiders over de hele wereld maken zich vooral zorgen over de kosten van grondstoffen en energie, zo blijkt uit de enquête bij 795 bedrijfsleiders. Voor 53 procent is het zelfs de grootste potentiële bedreiging voor groei, een stijging met 7 procent ten opzichte van een gelijkaardige enquête vorig jaar.

Extreem weer en de prijs van grondstoffen en energie baart vooral bedrijfsleiders in Azië en Afrika zorgen. Maar ook in West-Europa zegt 1 op 4 van de ceo’s bezorgd tot extreem bezorgd te zijn. Meer dan een derde van de directeurs vindt het eigen bedrijf kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering.

Groener

Met 47 procent geeft bijna de helft van de ceo’s aan volgend jaar de ecologische voetafdruk van hun bedrijf te willen verkleinen, tegenover 41 procent die geen veranderingen plannen.

“Door de moeilijkere omstandigheden waarin ze zaken moeten doen, kunnen bedrijven prijsschokken voor energie en grondstoffen missen als kiespijn”, zegt Richard Gledhill van PwC. “Het is dus logisch dat ze naar de eerste plaats stijgen op de lijst van bedreigingen voor hun groei.”

Volgens Gledhill hebben de moeizame klimaatonderhandelingen ook voor bedrijven belangrijke gevolgen. “Een wereldwijd akkoord over het klimaat zou de bedreigingen of onzekerheid niet wegnemen”, zegt hij, “maar het langzame tempo en de verwarring rond de onderhandelingen heeft investeringen, daden en beslissingen vertraagd die de bedrijven veerkrachtiger konden maken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.